Bulgaria insistă că decizia privind o prezență suplimentară a NATO în Marea Neagră ar trebui să revină exclusiv Alianței

Distribuie pe:

Ministrul apărării bulgar, Nikolai Nencev, a declarat miercuri, după prima zi a reuniunii NATO de la Bruxelles, că se așteaptă ca țara sa și România să-și definească până în decembrie pozițiile cu privire la prezența suplimentară a NATO în Marea Neagră, transmite BTA.

„Am fost împotriva intrării în negocieri cu România și Turcia pe acest subiect. Continui să insist că, dacă o astfel de decizie va fi luată, ea ar trebui să aparțină NATO și nu să vină de la țări diferite din Alianță, și cred că așa este corect", le-a declarat Nencev jurnaliștilor bulgari prezenți la sediul NATO din Bruxelles.

Subiectul se află de ceva vreme în discuție, însă o deciziae definitivă lipsește încă, a mai spus Nencev, precizând și că a avut o întrevedere cu omologul său român, Mihnea Motoc.

„Poate vom avea o poziție comună, urmează să ne întâlnim în decembrie pentru a ne clarifica pozițiile", a adăugat ministrul bulgar. El a explicat că mulți dintre omologii săi au exprimat îngrijorări cu privire la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, solicitând o prezență consolidată, sub forma antrenamentelor și exercițiilor NATO.

Nencev a mai afirmat că în prima zi a reuniunii de la Bruxelles nu a fost luată nicio decizie, subiectul Mării Negre urmând să se afle în continuare pe agendă.

Pe de altă parte, Bulgaria va participa la brigada multinațională din România cu un batalion de până la 400 de militari, care nu va fi staționat permanent, ci va fi implicat în antrenamente și exerciții ori de câte ori va fi necesar, a mai indicat oficialul de la Sofia.

El s-a referit și la interesul arătat de Marea Britanie de a apăra spațiul aerian al Bulgariei, existând necesitatea unei securități întărite în această zonă. În plus, continuă discuțiile cu Polonia, iar Sofia așteaptă în curând propuneri și parametri concreți.

Aceasta este o misiune NATO întreprinsă în România și în alte țări, și în care Bulgaria ar putea fi inclusă. „Putem atinge parametri buni cu Polonia și Marea Britanie", a comentat Nencev.

Potrivit acestuia, Bulgaria va participa la noua operațiune a NATO în Mediterană cu o fregată, pe bază rotațională timp de o lună, de mai multe ori pe an. Întrebat dacă militari bulgari vor fi trimiși să facă parte din batalioanele NATO din țările baltice, Nencev a declarat că nu a fost formulată nicio cerere în acest sens, iar Bulgaria nu și-a exprimat o astfel de intenție.

Lasă un comentariu