DE CE ȘI OAMENII CELEBRI SE SIMT... IMPOSTORI

Distribuie pe:

Președintele Asociației Române de Hipnoză, Eugen Popa, citat de descopera.ro, susține că oamenii, oricât de celebri ar fi, suferă, la un moment dat, de sindromul impostorului, care se manifestă prin sentimentul pe care îl ai atunci când simți că nu aparții unui loc sau unei situații, atunci când simți că parcă nu meriți sau că nu ți se cuvine ceva, precum și teama de a nu fi descoperit, teama că ceilalți vor afla cine ești tu cu adevărat.

Ce am putea face pentru a ne simți mai bine în pielea noastră, atunci când ne obsedează acest gând? În primul rând, este foarte important să realizăm că nu suntem singurii care trăiesc această stare. Dacă suntem foarte vanitoși, ne comparăm cu oameni celebri și, de-abia atunci, ne simțim niște impostori, considerând că recurgem la fraudă și temându-ne că vom fi prinși.

Studiile arată că 7 din 10 persoane au simțit în decursul vieții că nu aparțin cu adevărat unei situații sau poziții sociale și le este teamă ca alte persoane să nu descopere cine sunt cu adevărat.

Sentimentul este resimțit, cel mai adesea, de persoanele publice, deoarece acestea au parte de cea mai multă atenție din partea fanilor, ceea ce le declanșează o emoție puternică, transformată, la un moment dat, în nesiguranță și teama ca altcineva să nu afle de această slăbiciune", afirmă dr. Eugen Popa.

Printre exemplele de „impostori", sunt amintite vedete precum actrița principală din filmul Titanic, Kate Winslet, care crede despre ea că „uneori, când mă trezesc dimineața, înainte să merg la o filmare, mă gândesc că nu pot să fac asta. Sunt o impostoare".

La rândul său, celebra actriță Michelle Pfeiffer afirma: „Încă mă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată. Nu sunt cu adevărat foarte bună. Totul este o mare farsă".

În opinia dr. Eugen Popa, sindromul impostorului are la bază un profund sentiment de lipsă de încredere de sine, în valoarea personală, o stimă de sine scăzută. Coroborat cu o viață stresantă, aceste sentimente se acutizează, iar persoana care suferă de acest sindrom va avea senzația că nimic din tot ceea ce a realizat până în prezent și pentru care a primit aprecieri din partea societății nu este important .

Cauzele acestui sindrom sunt diverse, de la stres, la un șir de acțiuni nereușite, care provoacă o reacție în lanț. Din fericire, există tehnici și modalități terapeutice și de dezvoltare personală, care ne pot scăpa de sindromul impostorului, una dintre ele bazându-se pe realitatea că fiecare dintre noi are dreptul să fie printre cei mai buni, cel puțin într-un anumit domeniu. 

Lasă un comentariu