JUBILEU ANIVERSAR LA LICEUL ,,TRAIAN VUIA" DIN TÂRGU-MUREȘ - CINCIZECI DE ANI DE LA ÎNFIINțARE

Distribuie pe:

Centrul Cultural ,,Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș a găzduit joi, 27 octombrie 2016, festivitatea aniversării a 50 de ani de la înființarea liceului tehnologic ,,Traian Vuia" din Târgu-Mureș.

Oaspeții prezenți la acest eveniment au fost întâmpinați la intrare cu urări de bun venit și au primit o carte intitulată ,,Monografia Liceului Tehnologic «Traian Vuia» Tg.- Mureș 1966-2016", tradusă și în limba maghiară, apărută la Casa de editură ,,Mureș", sub îndrumarea prof. ing. Vasile Moldovan și dr. ing. Alexandru Mezei.

După intonarea Imnului Național al României, prof. Răzvan Ducan a ținut un discurs despre rolul și importanța educației, a școlii, dar și despre ,,ferestrele cunoașterii și instruirii", punctând faptul că elevul trebuie să fie universul numit ,,școală".

Directorul liceului, prof. ing. Vasile Moldovan a fost felicitat la scenă deschisă cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de când conduce liceul, dar și pentru reușita unui nou mandat. În discursul aniversar, a făcut o incursiune în timp, subliniind momentul și motivul apariției liceului în anul 1966, cu numele ,,Liceul Industrial pentru Construcții de Mașini". Motivul apariției l-a constituit ,,necesitatea pregătirii rapide a forței de muncă pentru întreprinderile apărute în municipiul Târgu-Mureș pe platforma industrială din cartieul Mureșeni". După ce a prezentat calificările în care erau pregătiți elevii înainte de anii 1990, a precizat: ,,datorită schimbărilor apărute în economia județului Mureș, după revoluția din 1989, liceul a fost nevoit să-și schimbe oferta educațională și să o adapteze noilor cerințe de pe piața forței de muncă, fapt ce a dus la apariția unor noi specializări, ca: mecanic motoare termice, electromecanic auto, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, tehnician de telecomunicații, tehnician în activități de poștă, tehnician transporturi, tehnician mecatronist, electrician-electronist-tehnician auto, coafor stilist." Cu mândrie a făcut referire la profesiile pe care foștii elevi ai liceului le-au urmat după absolvire: ,,ingineri, profesori, directori de întreprinderi și firme, ambasadori, inspectori școlari, specialiști în meserie, patroni de firme, manageri."

Inspectorul general al I.S.J. Mureș, prof. Ștefan Someșan, prezent la eveniment, și-a exprimat bucuria că vede în sală oameni, profesori, foști directori din perioada primilor ani de la înființarea liceului. Apreciază valoarea liceului, care, după părerea domniei sale ,,a reușit în prezent să se replieze, a găsit cadența în funcționare și astăzi, și în viitor, această școală va reprezenta ceva important în pregătirea forței de muncă în județul Mureș."

În continuare au ținut discursuri: directorul adjunct al liceului, dr. ing. Alexandru Mezei, dl Adrian Moisoiu - fost director al liceului, Illes Ildiko - fostă elevă a liceului, Csegzi Sandor - fost profesor.

Au fost înmânate Diplomele de Onoare atât profesorilor, cât și elevilor primei promoții de absolvenți, promoția 1966-1971.

Inginer Dănescu Costel, este unul dintre absolvenții primei promoții. Cu nostalgie își amintește de anii de liceu, dar și de severitatea profesorilor de la aceea vreme: ,,profesorii, în primul rând, vroiau să-și facă ei un nume, toți erau tineri la început de carieră, noi am fost în cele din urmă beneficiarii lor, ștacheta severității s-a menținut, și a fost în favoarea noastră., nu ne-a convenit atunci, dar a fost în folosul nostru. Dacă ar fi să încep, aș urma același drum, același liceu, dar tot cu aceiași profesori."

Dna profesoară Benedek Eva predă biologia la acest liceu, din anul 1980. Integră și emoționată, a făcut un scurt remember al liceului: ,,Am avut plăcerea să asist la toate modificările prin care a trecut acest liceu și ca nume și ca modificări de specializări. Am avut mai tot timpul școli profesionale și de maiștri. Noile generații, având în vedere că ne-am schimbat profilul în servicii, sunt foarte receptive. Am realizat legături în străinătate, în domeniul coafurii, iar începând din acest an am înființat un profil cu specializare cosmetică."

Din punct de vedere profesional, Peter, elev în clasa a XII-a, la profilul electrician electronist-tenician auto, se consideră bine pregătit. Recunoaște meritele profesorilor în pregătirea profesională și speră ca după absolvire să-și facă propria afacere în domeniu. La nivelul la care se simte pregătit, ia în calcul și varianta de a lucra în afara țării, spunând că se ridică la nivelul cerințelor.

Hosu Vasile, profesor discipline tehnice și instructor auto categoria B, lucrează din anul 1982 în cadrul liceului. Sincer și direct, a mărturisit: ,,Am lucrat și cu părinții unor actuali elevi, dar este vizibilă diferența între generații. În unele situații părinții i-au determinat, din inerție pe copiii lor să vină la acest liceu unde au fost și ei elevi, dar mulți au venit atrași de oferta școlii noastre."

Momentele artistice: valsul tradițional, dans popular românesc, dans popular maghiar, dans țigănesc, prezentate de elevii liceului, au întregit atmosfera.

Un moment savurat de toată audiența a fost cel coordonat de către prof. Szombot Emoke și prof. Kiss Erzsebet, prezentarea de coafură cu tema ,,Părul prinde viață în mâinile noastre!". În cadrul acestui program elevele de la secția de coafură au pregătit coafuri de fantezie, coafuri elegante, coafuri de mireasă și coafuri cotidiene.

,,La mulți ani!", absolvenți din toate generațiile Liceului Tehnologic ,,Traian Vuia" din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu