PENTRU CEI CARE DEJA L-AU UITAT PE NICOLAE

Distribuie pe:

Fiu de ţăran, NICOLAE DIACONU-ŞOFRONEŞTI, de obârşie din ŢIBĂNEŞTI - IAŞI, născut la 01 mai 1955, a purtat cu sine toată viaţa „amprenta universului rural" care l-a zămislit şi căruia a încercat mereu să-i descifreze tainele şi să-l reprezinte antropomorfic.

Prin calităţile excepţionale de plastician ceramist, prin perseverenţă, şi-a găsit după ani de căutări un stil propriu, unic, „Lumea satului natal", prin lutul înnobilat printr-un proces tehnologic, care dura mai mult de o jumătate de an, devenind apoi: ţăranul cu sapa, ţăranul cu roaba, ţăranul citind ziarul sau pur şi simplu meditând (cugetând), fluieraş, oiţe, văcuţe, car cu boi sau colindători etc. Tocmai din acest motiv arta lui Nicolae Diaconu are valoare de „UNICAT".

A ieşit din comun prin talentul său, pentru expresivitatea creaţiilor sale, care aparţin clar la cultura populară contemporană, anume „CERAMICA FIGURATIVĂ", ale cărei rădăcini vin tocmai din neolitic.

Pentru creaţia sa - unicat - a fost primit în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiţionale din România. A avut numeroase expoziţii personale la: Bucureşti, Braşov, Buzău, Sibiu, precum şi la toate târgurile meşterilor populari din ţară şi străinătate. A fost ani la rând preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din România. A obţinut premii speciale în 1985 la Salonul interjudeţean de artă naivă (Botoşani) şi în 1988 la Salonul Artelor din Bucureşti.

Prezenţa sa la târguri şi expoziţii din Franţa (Ouroux en Morvan) şi Germania (Hessenpark Neu Anspach) îl recomandă ca „unul dintre cei mai prestigioşi artişti ceramişti de sorginte populară", capabil să inoveze şi să „modeleze" arta milenară a lutului, fără a pierde pe drum farmecul inegalabil al operei de artă populară autentice.

Dar, „ţăranul", „artistul inegalabil" - CULAE (era numele de alint) - a lăsat lumea ţăranului în opinci, pe care l-a venerat, plecând printre îngeri, prea devreme. De acum, poate, îngerilor le va spune poveşti cu Păcală, îi va încălţa cu opinci, le va pune cuşma pe cap sau îi va lăsa să se odihnească alăturea de el.

O să ne fie dor de tine „Păcală" şi sigur şi multor târgumureşeni, pe care i-a înveselit cu lumea ţăranului pe care a creat-o în tot felul de ipostaze, mai vesele sau mai triste. Pentru că Nicolae Diaconu era prezent la toate târgurile meşterilor populari organizate cu diferite ocazii la Târgu-Mureş: Zilele târgumureşene, Sărbătoarea vinului etc.

P.S.: Din păcate niciun reprezentant al Culturii Tradiţionale nu s-a gândit ce pierdere uriaşă este pentru Cultura Tradiţională plecarea lui din această lume. Eu, ca fiică de ţăran, nu pot fi indiferentă! Consider că merită măcar să-l pomenim, deşi sunt convinsă că ne vom aminti de el, de multe ori!

Dumnezeu să te odihnească în pace, CULAE!

Lasă un comentariu