Sighişoara - sfârşitul poveştii „Dracula Park"!

Distribuie pe:

„Dorinţa de a face din Sighişoara un Dracula Park este o idee care nu se va mai putea concretiza", a declarat, la începutul acestei săptămâni, ministrul Culturii, Corina Şuteu, în cadrul unei conferinţe de presă pe teme de gestionare a patrimoniului.

Potrivit declaraţiei ministrului, intens mediatizată de presa scrisăşi de cea online, pentru Sighişoara, „prioritatea este reconstrucţia autenticităţii sitului, nu de a face un obiectiv turistic".

Ministerul de resort intenţionează să realizeze un proiect-pilot care să reprezinte un exemplu de bună practică în gestionarea judicioasă a unui patrimoniu de importanţă mondială. Potrivit documentului, „Sighişoara reprezintă unul dintre punctele sensibile pe harta siturilor UNESCO din România. Este un caz de administrare defectuoasă, în special în ceea ce priveşte planificarea urbanisticăşi reglementarea în detaliu a modului de construire, care lipsesc sau, acolo unde există, nu se aplică."

Reamintim că proiectul guvernamental „Dracula Park" datează din 2001, fiind promovat şi susţinut de ministrul, de la acea vreme, al Turismului, Dan Matei Agaton, parcul urmând a fi realizat pe Platoul Breite din apropierea municipiului Sighişoara. Iniţiatorii au mizat pe creşterea numărului de turişti, dată fiind şi existenţa, în zonă, a Cetăţii medievale. Se spera în peste un milion de vizitatori, anual, însă, date fiind protestele organizaţiilor ecologiste, UNESCO s-a opus proiectului, invocând afectarea sitului arheologic şi a Cetăţii, precum şi distrugerea rezervaţiei naturale de pe Platoul Breite.

În toţi aceşti ani, numeroase anchete de presă au semnalat afaceri dubioase în administrarea banilor alocaţi proiectului (nereguli fiind constatate inclusiv de Curtea de Conturi), iar ideea de a-l „muta" în apropierea Capitalei, la Snagov, s-a dovedit, şi ea, un eşec, date fiind costurile enorme pe care le-ar fi presupus.

Recenta decizie a ministrului Corina Şuteu pune punctul final unei poveşti care trenează de mai bine de un deceniu şi jumătate.

În schimb, se are în vedere realizarea unui proiect de parteneriat pe probleme de patrimoniu, între Sighişoara şi Bruges (Belgia), au mai precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.

 

Lasă un comentariu