UNIVERSITATEA POPULARĂ IUDAICĂ

Distribuie pe:

Timp de patru zile (27-30 octombrie 2016) Târgu-Mureş a fost gazda unui eveniment deosebit în viaţa comunităţilor evreieşti din România. Este vorba de cea de a XIII-a ediţie a Universităţii libere sau Universitatea populară iudaică din România.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 27 octombrie 2016, fiind prima zi de Bereshit 13 - Bar Mitzva, eveniment ce s-a desfăşurat în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş.

După deschiderea sesiunii plenare, la microfon a fost invitat profesorul universitar dr. Aurel Vainer, preşedintele Confederaţiei Comunităţilor Evreieşti din România: „Trebuie să vă spun că mă bucur extraordinar de mult să particip pentru a treisprezecea oară la Bereshit - Universitatea populară iudaică din România."

Au mai luat cuvântul profesorul Yitzak Brick, care a vorbit despre perspectivele atitudinii faţă de „vârsta de aur", Joint Israer Sarak, director, conferenţiar universitar doctor, inginer Vasile Dub, preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Târgu-Mureş, organizator, profesorul universitar doctor, inginer Călin Enăchescu, rector al Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş.

La manifestare au fost prezenţi peste 350 de delegaţi, din 33 de localităţi ale României.

Ca invitaţi, au mai participat profesorul Benjamin Ish Salom, doctor Shamuel Faust, doctor Rivka Kneller ş.a.

După încheierea sesiunii plenare, cei prezenţi au fost organizaţi în şase sesiuni pe grupe care au dezbătut diferite teme de interes public. În cadrul Bereshit 13 - Bar Mitzva, au fost organizate şi alte activităţi specifice o sesiune în paralel „pentru inimăşi suflet", aprinderea lumânărilor şi Kabalat Şabat în stil Carlebach, citirea Torei, Ciulent tradiţional evreiesc, Limmud I şi II, binecuvântări pentru o săptămână bunăşi sesiunea plenară de închidere cu speranţa reîntâlnirii la cel de al XIV-lea eveniment Bereshit XIV în anul 2017.

Lasă un comentariu