Cărturarul Gheorghe Şincai a fost comemorat în localitatea natală

Distribuie pe:

S-a născut în judeţul Mureş, iar înainte de studiile de la Viena şi Roma a învăţat la Colegiul Reformat din Târgu-Mureş. A fost director al învăţământului greco-catolic din Transilvania şi a avut viziunea care a regândit cultura în satele româneşti.

A elaborat prima gramatică tipărită a limbii române, dar a vorbit perfect şi latina, maghiara, germana, greaca veche, italiana şi franceza.

A fondat peste 300 de şcoli confesionale greco-catolice, fiind numit chiar director general al şcolilor româneşti unite din întreaga Transilvanie. Dintre toate cele ce se pot spune despre marele cărturar, poate cea mai semnificativă moştenire pe care ne-a lăsat-o este prima istorie modernă a românilor, lucrare care i-a inspirat pe Nicolae Bălcescu, pe Mihail Kogălniceanu şi chiar pe Mihai Eminescu.

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Şincai, care a fost comemorat, cu recunoştinţă, în satul unde s-a născut şi care acum îi poartă numele.

Au participat, în gând bun şi de aducere aminte, deputatul Cristian Chirteş, domnul Doru Oprişcan, consilierii judeţeni Mara Togănel, Ervin Molnar şi Alexandru György, alături de primarul oraşului Ungheni, Victor Prodan şi primarul comunei Şincai, Grigore Huza şi scriitorii Lazăr Lădariu, Dimitrie Poptămaşşi Nicolae Băciuţ.

Dintre toate învăţăturile lui Şincai, ne reamintim una, cu valoare testamentară: „Deşteaptă-te, iubite neam al meu, şi ai minte!".

Lasă un comentariu