Trist! JUDEŢUL MUREŞ, CU PESTE 70%DIN APELURILE FALSE LA 112...

Distribuie pe:

În primele zece luni din 2016, Serviciul Unic de Urgenţă 112 a primit, în total, 11 milioane de apeluri, dintre care mai mult de6,5 milioane au fost false...

Cum media unui apel este de aproximativ 100 de secunde, rezultă că operatorii 112 au pierdut, în această perioadă, în jur de 305.000 de ore răspunzând apelurilor abuzive - conform Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

În aceste 305.000 de ore, liniile de urgenţă au fost blocate de indivizi inconştienţi, care au sunat la 112 să întrebe cât e ceasul, să reclame că le-a picat cablul în timpul meciului, să întrebe ce număr de telefon are compania de gaze, să flirteze cu operatoarea sau doar să facă glume proaste.

În anul 2015, la 112, s-au înregistrat 15,5 milioane de apeluri, din care 9,6 milioane au fost false, consumând 400.000 de ore (sau 16.666 de zile), timp irosit şi linii de urgenţă blocate, în care urgenţele reale au stat în aşteptare...

Din păcate, judeţul Mureş, alături de judeţele Covasna şi Harghita, se află printre „campioanele" apelurilor false, cu peste 70% de apeluri abuzive. Oare, chiar ţinem să îl compromitem pe dr. Raed Arafat, pentru că „a îndrăznit" să dezvolte SMURD-ul tocmai în aceste judeţe?!

Psihologii susţin că astfel de „glume" periculoase sunt făcute de persoane infantile, cu o slabă dezvoltare intelectualăşi cu un comportament iresponsabil. Unii sunt adolescenţi cu chef de distracţie, iar faptul că îşi dau o identitate falsăşi invocă o situaţie hilară le dă senzaţia că deţin o putere simbolică. În multe cazuri alcoolul face să apară acţiuni demonstrative, ce mângâie orgoliul şi sentimentul inutilităţii.

Trăsăturile comune ale apelanţilor falşi sunt lipsa de maturitate, incapacitatea de a anticipa consecinţele faptei lor (că întârzie o intervenţie reală de urgenţă), lipsa de educaţie, simţ civic redus, lipsă de responsabilitate şi empatie, persoane cu activităţi cotidiene limitate, persoane uşor sugestibile.

Dacă sunt identificaţi, apelanţii falşi riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Numai în acest an (2016), poliţiştii au identificat şi amendat 11.243 de apelanţi falşi, aşa că, aviz amatorilor! 

Lasă un comentariu