OrtoProfil ROMÂNIA - ALĂTURI DE PACIENŢI ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CANCERULUI DE SÂN

Distribuie pe:

,,Viaţa după cancerul de sân. Recuperarea medicală, socială şi emoţională a pacientelor."

Sub acest generic, la sediul central OrtoProfil din Târgu-Mureş, a avut loc luni, 31 octombrie, o conferinţă de presă.

Preşedintele OrtoProfil România, dl Frunda Gyorgy, a deschis această conferinţă de presă, adresând mulţumiri celor prezenţi, organizatorilor, tuturor colegilor care au participat la construirea acestui program, tuturor cadrelor medicale care au participat, organizaţiilor de pacienţi, reprezentanţilor autorităţilor locale, specialiştilor nutriţionişti, fizioterapeuţi, psihologilor. În continuare, a vorbit despre impactul şi rezultatele companiei naţionale ,,Alături de pacienţi în lupta împotriva cancerului de sân." A subliniat rolul de implicare activ a OrtoProfil în tratarea şi recuperarea pacientelor operate: ,,Noi, cei de la OrtoProfil, fiind fideli politicilor noastre, nu înţelegem să facem numai comerţ, nu înţelegem să facem protecţie, ci înţelegem să ajutăm doamnele care sunt în această situaţie." Informarea corectă prin distribuirea de materiale, prin care doamnele să afle informaţii corecte şi profesioniste care să le ajute în viaţă, este prioritatea companiei.

Bogdan Goga - director OrtoProfil Bucureşti şi fizioterapeut al studioului de recuperare medicală ,,Terapie pentru mişcare", a vorbit despre drenajul limfatic în recuperarea pacientelor cu mastectomie, dar şi despre rolul mânecii de compresie şi compresie mamară, dispozitive adjuvante pentru recuperarea socio-medicală a pacientei.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, dna Biro Rodica, prezentă la conferinţă, a prezentat facilităţile acordate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pacientelor diagnosticate cu cancer de sân. A început discursul cu precizarea: ,,Casele de asigurări de sănătate finanţează un program naţional de oncologie." Pe partea de facilităţi acordate de sistem, post-operator, se derulează un subprogram în cadrul programului oncologic de reconstrucţie mamară, care oferă posibilitatea femeilor care suferă atât din punct de vedere psihic, dar mai ales fizic, de a redeveni la forma pe care au avut-o înainte de a suferi de această boală. Referitor la ofertele furnizorilor de dispozitive medicale din judeţul Mureş, a subliniat: ,,Avem oferte destul de multe din partea furnizorilor de dispozitive, deci cel puţin 16 furnizori de dispozitive care la această dată în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureş au pe lista dispozitivelor şi protezele externe de sân şi accesorii. În continuare cred că ceea ce trebuie să facem este să informăm mult, mult mai bine pacientele, despre această facilitate pe care le-o acordă sistemul, indiferent că este vorba de partea de proteză sau partea de endoprotezare mamară."

Victoria Asanache - navigator medical în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, a vorbit despre rolul consilierului medical în tratamentul şi recuperarea pacientului cu cancer.

Preşedintele Asociaţiei Române de Cancer - Grupul Destine Comune, dna Ciotlăuş Ionela, a scos în evidenţă rolul organizaţiilor nonprofit în suportul pacientei diagnosticate cu cancer la sân.

,,Salut iniaţitiva OrtoProfil de a organiza acest eveniment şi de a-şi asuma până la urmă această responsabilitate socială faţă de femeile diagnosticate cu cancer de sân." În continuare a remarcat următoarele aspecte:

,,Alături de asistenţa medicală de care are nevoia pacienta diagnosticată cu cancer la sân, necesită îndrumare pentru acces la tratament şi sprijin pentru a pune în practică recomandările specialiştilor, dar şi pentru modificarea stilului de viaţăşi acceptarea schimbării imaginii de sine. Din păcate, la acest moment, sistemul sanitar românesc nu oferă aceste lucruri, pentru că numărul redus al medicilor oncologi, al medicilor radioterapeuţi precum şi lipsa psihologilor, a nutriţioniştilor din planul şi schema de tratament al pacienţilor de cancer nu oferă aceste informaţii şi aici intervine rolul nostru, al ONG-urilor, care încercăm să suplinim aceste lipsuri."

De asemenea, a vorbit despre drumul anevoios pe care pacientul diagnosticat de cancer îl parcurge în sistemul public de sănătate, până la obţinerea tratamentului, subliniind faptul, că: ,,Ong-urile pot prelua cu succes o parte din sarcinile medicilor privind informarea, îndrumarea pentru acces la tratament şi consilierea psihologică a bolnavului diagnosticat de cancer. Astfel, pacientele vor reuşi să înţeleagă mai bine mesajele transmise de medicii specialişti, precum şi să aplice schemele de tratament mai corect. Ştim cu toţii căun bolnav informat are şanse de vindecare mult mai mari."

Yolanda Creţescu, psiholog clinician, a vorbit despre imaginea de sine după mastectomie şi recuperarea emoţională a pacientelor.

În încheiere, conf. Fazakas Zita - Universitatea de medicinăşi farmacie Târgu-Mureş/Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (AroND), a subliniat rolul consilierului nutriţional în tratamentul şi recuperarea pacientului cu cancer.

Lasă un comentariu