TARIFE MAXIMALE LA RCA, PE O PERIOADĂ DE 6 LUNI

Distribuie pe:

La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ședința de miercuri, 2 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat, prin hotărâre, tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane, prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Vârsta, criteriu de stabilire a primei RCA

Tarifele aprobate se vor aplica de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA (răspundere civilă auto) pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, și se vor aplica contractelor ce se vor încheia după data intrării în vigoare a actului normativ.

Metodologia de calcul și tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări, iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pe categorii de vehicule, astfel: autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate; autoturisme cu motoare electrice; motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de mărfuri; remorci și semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Potrivit anexei care face parte din proiectul de HG aprobat, pentru polița RCA, persoanele fizice vor plăti în funcție de vârsta proprietarului și de capacitate cilindrică a mașinii.

Tinerii plătesc mai mult

De exemplu, pentru autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri, persoanele fizice cu vârsta sub 25 de ani vor plăti pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc o primă maximă de 997 lei. La aceeași capacitate cilindrică a mașinii, persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 26 și 30 de ani vor plăti maximum 810 lei, între 31 și 40 de ani - 617 lei, între 41 și 50 de ani - 624 de lei, între 51 și 60 de ani - 618 lei, iar peste 60 de ani - 547 de lei.

Cele mai mari valori ale primei RCA maxime se înregistrează la mașinile cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, situație în care persoanele fizice sub 25 de ani plătesc 3.087 de lei, iar cele cu vârsta de peste 60 de ani - 1.559 lei.

Pentru autovehicule destinate transportului de marfă, persoanele fizice, indiferent de vârstă, plătesc între 749 și 2.979, pentru remorci și semiremorci - între 132 și 327 de lei, pentru tractoare rutiere - între 208 și 308 lei, pentru motociclete, motoscutere, motorete și ATV (cu sau fără ataș) - între 294 și 581 de lei, pentru vehicule speciale - 929 de lei, iar pentru utilaje - 405 lei.

Pentru autoturismele înmatriculate pe firme, polițele RCA costă între 885 lei pe an, pentru capacitate cilindrică sub 1.200 cmc, și 1.285 lei, pentru un bolid cu peste 2.500 cmc. Prețul maxim al poliței RCA pentru un camion cu masa de peste 16 tone, înmatriculat pe firmă, va fi de 7.534 lei.

Amenzi de până la 50.000 de lei

„Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale", mai prevede actul normativ.

Depășirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu