Avertisment! Poluarea care ucide…

Distribuie pe:

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, șapte milioane de persoane au murit prematur în anul 2014 din cauza expunerii la poluarea aerului. Adică un pământean din opt a murit pentru că, fie că era în casă, în supermerket sau pur și simplu în parc, aerul ajuns în plămâni era într-atât de rău încât l-a îmbolnăvit și a murit.

Aceste cifre, ultimele comunicate de OMS - preluate de mai multe ziare - indică mai mult de dublarea estimărilor înregistrate anterior și confirmă că poluarea aerului este o cauză majoră de risc pentru sănătatea globală. Dacă s-ar acționa eficient contra poluării aerului, ar putea fi salvate viețile a milioane de oameni, se spune într-un comunicat al OMS. Mai mult de jumătate dintre decesele prin pneumonie la copiii sub 5 ani sunt provocate de inhalarea aerului încărcat cu particule nocive atât în locuințe, cât și în exteriorul acestora. Ultimele date evidențiază, de asemenea, legătura foarte puternică dintre poluarea aerului în general (locuințe și în exteriorul acestora) și bolile cardiovasculare, în special cu accidentele vasculare cerebrale și cardiopatiile ischemice. Datele indică apoi în mod cert legătura dintre poluarea aerului și unele tipuri de cancer. Aceste informații se adaugă celor știute, dar care, în timp, devin și mai periculoase, respectiv legătura între calitatea aerului și bolile respiratorii, în special infecțiile respiratorii acute și bronhopneumopatiile cronice obstructive.

Comentând aceste date, președintele Societății Naționale de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțean, spunea că, în țara noastră, sunt aproximativ un milion de bolnavi de bronhopneumopatie obstructivă cronică, respectiv unul din zece români suferă de această boală. Și mai avem peste un milion de adulți și copii cu astm bronșic. Iar cercul acestor nenorociri care vin din aerul pe care-l respirăm zilnic se închide cu cancerul pulmonar, din ce în ce mai frecvent la persoane tinere. Specialiștii precizează că atunci când inhalăm aer poluat prima reacție o constituie tusea sau secreții în exces (nas, ochi).

Ei mai atrag atenția că expunerea prelungită la acest aer poluat contribuie la multiplicarea haotică a celulelor, dezvoltarea celulelor „rele", atipice, maligne la nivelul plămânilor.

 

Lasă un comentariu