LEGENDELE SFÂNTULUI ARHANGHEL MIHAIL

Distribuie pe:

Tradiţiile româneşti leagă numele Sfântului Arhanghel Mihail de trecerea în nefiinţă. Se spune că acesta este un înger cu aripi şi sabie, care duce sufletul celui ce îşi ia rămas bun de la viaţă, sau că atunci când un om este bolnav, dacă îşi va găsi vindecare sfântul veghează la picioarele lui, iar dacă nu, stă de veghe la capul lui. El este „cel ce cântăreşte sufletele", purtător al balanţei dreptăţii, cântărind faptele fiecărui suflet care a părăsit trupul după adevăr.

Depărtându-ne puţin de vorbele din bătrâni, ajungem la legenda în care se spune că Mihail era un om simplu, căsătorit cu o preafrumoasă fată pe nume Stăncuţa. După nuntă, această fată a devenit o femeie rea şi foarte aprigă la mânie, o adevărată scorpie care sărea repede la ceartă şi chiar l-ar fi lăsat pe sărmanul om fără un ochi. Pentru chinurile îndurate de Mihail alături de femeia lui, Dumnezeu l-ar fi răsplătit, făcându-l sfânt. Motivul pentru care se spune că moartea ar fi oarbă este chiar faptul că Mihail nu mai avea vederea întreagă.

O altă legendă spune că Sfântul Arhanghel Mihail ar avea o putere neasemuită asupra Soarelui şi Lunii iar atunci când necuratul cu diavolii săi le fură, el este singurul care le poate elibera. Puterea sa asupra lumii de sub pământ se întinde până la soţia lui Scaraoţchi, pe nume Mamarca. Aceasta ar încerca să aducă cel mai crâncen ger printre muritori, iar dacă nu ar fi Sfântul Arhanghel Mihail să îl mai domolească şi să îi dea drumul treptat pe pământ, tot ce este suflet ar sfârşi îngheţat pentru vecie.

În ziua de 8 noiembrie în care este sărbătorit acest sfânt se spune că este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, pentru că această lumânare ar fi lumina de veci pe lumea de dincolo, iar în sâmbăta de dinaintea acestei sărbători este bine să se facă pomană pentru cei adormiţi.

Dincolo de poveşti, legende şi tradiţii, Sfântul Arhanghel Mihail rămâne unul dintre cei mai cinstiţi dintre Îngeri, cel ce se află mereu în luptă cu forţele întunericului, neobosit luptător cu sabia, majoritatea reprezentărilor sale iconografice înfăţişându-l biruitor în lupta cu balaurul. Sărbătoarea acestui Înger a fost respectată din vechime cu sfinţenie şi, în semn de preţuire, peste 700 000 de români îi poartă numele (353.599 persoane înregistrate cu numele Mihaela şi 362.891 persoane înregistrate cu numele Mihai).

 

Lasă un comentariu