Adio, ţigări cu arome!

Distribuie pe:

Preşedintele României a promulgat, joi, 3 noiembrie 2016, legea care transpune Directiva 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, cu aromă caracteristică, lege promovată pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.

Potrivit noului act normativ, punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat cu aromă caracteristică, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie, va fi interzisă.

Legea introduce noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea, prezentarea, trasabilitatea, elementele de securitate şi comerţul transfrontalier la distanţă cu produse din tutun şi conexe produselor din tutun, reglementând şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

„Produsele cu aromă caracteristică, al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniunii Europene reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină şi care creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice", se precizează în noua lege.

În plus, Ministerul Sănătăţii poate adopta şi alte reglementări prin care să interzică vânzarea produselor din tutun sau a celor conexe, din motive legate de situaţia specifică din România, cu condiţia ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice.

Până la data de 20 mai 2017, mai este permisă introducerea pe piaţă a produselor din tutun fabricate sau puse în liberă circulaţie, etichetate în conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun; ţigaretelor electronice sau flacoanelor de reumplere fabricate sau puse în liberă circulaţie înainte de 20 noiembrie 2016 şi produselor din plante pentru fumat, fabricate sau puse în liberă circulaţie înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi.

Lasă un comentariu