Cerc de lectură al elevilor târgumureşeni

Distribuie pe:

„Do Your Thing" a pornit ca parte a procesului de step-up din cadrul proiectului de leadership „Excepţionalii". Împărţiţi pe echipe, acesta a fost ideea implementată în Tg.-Mureş, Cluj şi Piatra Neamţ. Am ales acest proiect pe baza unei analize personalizate pe fiecare comunitate, identificându-l ca soluţie la deficienţele existente local în sfera educaţională. Ne-am gândit la aceste cluburi extraşcolare, care să fie cu adevărat interesante şi atractive; iniţial, noi am fost primii potenţiali participanţi şi trebuia să ne auto-convingem căîntr-adevăr „Do Your Thing" are multe de oferit. Nu a fost un proces uşor, fixarea planurilor (tot ce ţine de descriere, scop, resurse umane, logistică, buget) desfăşurându-se în doar două zile, dar implementarea cu succes şi feedback-ul pozitiv ne-au dovedit ca am lucrat eficient şi calitativ." Astfel este rezumată povestea începutului „Do Your Thing", de către Ilinca Burdulea, care a participat activ în conceperea şi dezvoltarea acestui proiect încă de la început şi a continuat această activitate prin coordonarea proiectului la nivel local. Am ales să o rog pe ea să povestească această parte, deoarece nu am cunoscut această perspectivă asupra iniţiativei, şi, cum s-ar spune, „nu e povestea mea să o povestesc". Însă pot să spun mult mai multe din punct de vedere al beneficiarului (statutul meu în prima ediţie a proiectului), cât şi al organizatorului (statutul meu în cea de a doua ediţie).

Prima ediţie a proiectului s-a desfăşurat în primăvara acestui an, prin crearea celor două cluburi, reprezentând direcţiile între care participanţii puteau alege să se dezvolte. Acestea au fost Clubul de Public Speaking (sau Oratorie) şi Clubul de Lectură. Fiind interesată în mod special de lectură şi mânată de curiozitatea de a găsi mereu titluri şi genuri noi de cărţi, dar, în acelasi timp, intrigată de noua „mişcare" care avea loc în Târgu Mureş, am ales cea de a doua opţiune. Activitatea mi-a plăcut foarte mult, deoarece îmbina tot ceea ce îmi place la ideea de lectură: o atmosferă liniştită, discuţii interesante, citate, autori, cuvinte şi fraze cuînţelesuri deosebite, oameni interesanţi cu care puteai să legi discuţii captivante, o selecţie minunată de ceaiuri şi cafele (graţie localului J'ai Bistro, ales pentru întâlniri, pe care nu îl pot lasă deoparte deoarece a contribuit la experienţa noastră). Am descoperit că, în ciuda monopolului aparent deţinut de online în viaţa tinerilor, mai sunt şi cei care aleg să citească şi aleg să citească cărţi bune, reuşind să menţină viu spiritul acestei lumi care pare să se piardă în timp.

Aşadar, am răspuns pozitiv la invitaţia organizatorilor de a mă alătura echipei, primind în grijă acelaşi Club de Lectură, care m-a „prins" în aceast proiect. Am început activitatea pentru cea de a doua ediţie în această toamna, implementând pe lângă Clubul de Lectură un Club de Fotografie şi unul de IT. În privinţa schimbărilor pe care le-am făcut, ne-am decis să aducem mai mulţi mentori care vor vorbi la întâlnirile clubului, pentru ca elevii care participă să aibă acces la cât mai multe perspective şi idei diferite asupra temelor care se discută. Mentorii pe care i-am ales sunt profesori de limba română din oraş, pe care îi cunoaştem şi cărora le apreciem în mod deosebit munca, şi anume doamna Melinda Crăciun, care a mediat Clubul şi în prima ediţie, doamna Raluca Marian, domnul Bogdan Raţiu, precum şi domnul Nicolae Băciuţ, un om de cultură din oraşul nostru, care s-a evidenţiat de-a lungul vieţii sale prin activitatea sa variată. De asemenea, am considerat că schimbarea mediului în care se desfăşoară sesiunile ar fi una pozitivă, şi astfel acum ţinem sesiunile în mai multe locaţii din oraş (biblioteci, cafenele cu spirit aparte) care creează ambientul necesar unei discuţii înrădăcinate în literatură.

Concluzionând, consider experienţa „Do Your Thing" a fi în primul rând una educativă, încurajând dezvoltarea pe un domeniu ales de care participanţii sunt interesaţi, ghidaţi de o persoană capabilă şi pasionată, precum şi legarea de prietenii bazate pe pasiuni comune. În ce mă priveşte, am avut numai de câştigat din participarea mea la această activitate, atât ca participant, cât şi ca organizator, şi o recomand cu căldură oricui caută să facă ceva constructiv cu timpul său liber.

Lasă un comentariu