ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA(1921 - 2016)

Distribuie pe:

În data de 03.11.2016 toată suflarea creştinească din Transilvania, dar nu numai, s-a despărţit de unul dintre vrednicii vlădici pe care Biserica noastră i-a avut: Înaltpreasfinţitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. Merită aşadar să dăm şi noi cinstea cuvenită acestui deosebit om şi ierarh cu care Dumnezeu ne-a învrednicit pe noi în această vremelnică viaţă.

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiş, din judeţul Maramureş, la botez primind numele de Ioan.

A intrat ca frate de mănăstire, la 12 martie 1941, la Mănăstirea Sfânta Ana - Rohia. A fost tuns în monahism sub numele de Justinian, în 1942, la 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943, preot la Mănăstirea Rohia, de către episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Nicolae Colan.

Timp de aproape 30 de ani, Justinian Chira a fost stareţ al Mănăstirii Sfânta Ana - Rohia.

În anul 1967, pentru meritele sale în administraţia mănăstirii, la propunerea episcopului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Teofil, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

De numele său se leagă şi primirea în monahism la Mănăstirea Rohia a scriitorului şi criticului Nicolae Steinhardt, creştinat în temniţele comuniste. De asemenea, arhiepiscopul Justinian Chira a avut o lungă relaţie de prietenie frăţească cu regretatul scriitor Ioan Alexandru. Arhiepiscopul a publicat întreaga corespondenţă purtată cu scriitorul Ioan Alexandru, ca semn de respect a unei frumoase prietenii creştine dintre un mirean şi un monah.

În septembrie 1990 Justinian Chira a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În anul 2009 i s-a conferit titlul onorific de arhiepiscop.

La 7 iulie 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, în Paraclisul Episcopal din Baia Mare, după săvârşirea slujbei de „Te Deum",arhiepiscopului Justinian Chira i s-a oferit ordinul „Steaua României în grad de cavaler", de către Preşedinţia României.

În martie 2015, arhiepiscopul Epis-copiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Justinian Chira, a sărbătorit 74 ani de la intrarea în monahism, în prezenţa a numeroşi mireni, preoţi, călugări şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

După o viaţă închinată lui Dumnezeu şi Bisericii Sale, în seara zilei de sâmbătă, 29.10.2016, în urma unui infarct miocardic este internat la Spitalul Judeţean Baia Mare, dându-şi sufletul în mâinile lui Dumnezeu a doua zi, într-o zi de duminică, 30.10.2016, la fel cum a venit în această lume, tot într-o zi de duminică (Rusaliile anului 1921).

Pentru toate acestea şi nu numai Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, pe drept cuvânt, l-a numit „Voievodul Maramureşului". Aşa l-au privit maramureşenii, ca un voievod spiritual al lor, întrucât le vorbea frumos despre Rai, despre bucuria întâlnirii cu Domnul, cu veşnicia, despre Maica Domnului, despre sfinţi, despre istoria zbuciumată a Maramureşului.

Lasă un comentariu