Ne pregătim pentru aniversarea centenarului Marii Uniri. Pentru noi, maghiarii care trăim aici, România este singura ţară natală. Prin urmare, din comportamentul nostru faţă de România şi faţă de poporul român, nu poate lipsi empatia! (II)

Distribuie pe:

Din dorinţa de a evita orice confuzie sau afirmaţie de rea- credinţă, subliniez: Când susţin că pentru noi, maghiarii care trăim aici, România este singura ţară natală, mă lansez în această afirmaţie pe baza faptelor istorice incontestabile. Să fie clar odată pentru totdeauna: Persoanele care aparţin în prezent comunităţii maghiare din România - cu excepţia a câtorva moşnegi care au peste o sută de ani - , fiecare s-a născut în România. Aşadar, nu în Ungaria şi nici măcar în Monarhia Austro-Ungară. Atunci, de ce se plâng necontenit ai noştri lideri politici maghiari: Din cauză că s-a prăbuşit Monarhia Austro-Ungarăşi a îngropat, în mod legitim, regiunea istorică a Marii Ungarii? De ce trece cu vederea, fără nicio reacţie, conducerea superioară a UDMR această viziune de natură iredentistă care domină ziarele de limbă maghiară din Transilvania, susţinute de această organizaţie, viziune potrivit căreia pentru maghiarii de aici, România nu este patria lor, reprezintă doar pământul natal. Conform acestei afirmaţii, patria maghiarilor din România ar fi în ţara vecină, în Ungaria? Care este acel partid român sau care este acea autoritate română care ar putea să-i ierte conducerii superioare a UDMR că nu protestează împotriva propagandei iredentiste maghiare antiromâne, împotriva instigării naţionale, care au un efect dăunător asupra vieţii publice?!

Dar să vedem, din partea cărui lider UDMR ne-am putea aştepta la acest protest legitim? Din partea fostului preşedinte al UDMR, de la liderul spiritual pe viaţă al acestei organizaţii, Béla Markó? Din partea acestui cameleon nu se poate aştepta un asemenea protest specific patriot, deoarece într-una din declaraţiile sale televizate a subliniat clar: Pentru el România nu este în totalitate patria sa, deoarece România face foarte multe pentru ca el să nu o poată declara drept patria sa". Este bine cunoscut ce a făcut UDMR în ultimii 26 de ani pentru ca România să fie considerată de maghiarii de aici drept patria lor şi pentru ca în aceastăţară ei să trăiască mai bine: Aproape nimic! Voi cita dintr-unul din ziarele de limbă maghiară din Transilvania: „Dacă facem comparaţie între investiţiile realizate în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna cu investiţiile efectuate în judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, vom putea contabiliza doar eşecul disperat al setei de putere a UDMR, care se perpetueazăşi azi. În zadar susţine UDMR că au făcut, totuşi, ceva pentru maghiarii din Transilvania, dacă faptele dovedesc contrariul. Acesta este rezultatul că după 1996, cu anumite întreruperi, a fost la guvernare". („Központ", Târgu-Mureş)

Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal trebuie, în sfârşit, să ia la cunoştinţă: Primirea din nou în coaliţia guvernamentală a UDMR, în frunte cu actuala sa conducere - acum, când ne pregătim de aniversarea centenarului Marii Uniri - este echivalent cu o faptă de neiertat şi imorală faţă de naţiunea română.

Pe ce bază ar putea să ajungă din nou în Guvernul României Béla Markó pentru care România nu este „o ţară în adevărata ei valoare", şi cum pot fi membri ai Guvernului colegii săi lideri care sunt de acord cu convingerile sale. Cum pot obţine mandate ministeriale membrii acelei organizaţii care nu sunt de acord cu Rezoluţia istorică a Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 prin care s-a consfinţit unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş cu Regatul României, încheind astfel procesul care a început în primăvara aceluiaşi an cu unirea provinciei Basarabia şi a continuat cu unirea provinciei Bucovina. La Marea Adunare de la Alba Iulia s-a desăvârşit voinţa de mai multe decenii a naţiunii române, a poporului român. Nerecunoaşterea, negarea acesteia înseamnă cel mai agresiv şi iredentist atac pe la spate comis împotriva României. Conducerea superioară a UDMR refuzăsă ia act de faptul că Marea Unire de la Alba Iulia nu s-a înfăptuit la comanda, la decizia marilor puteri din Occident. Este decizia dreaptă a Timpului, a Istoriei. Este pur şi simplu incalificabilăşi, în acelaşi timp, anticonstituţională această atitudine prin care România este „atacată pe la spate", atitudine ce este adoptată începând cu organizaţiile judeţene ale UDMR şi până la conducerea superioară a acestei formaţiuni politice, la cea mai importantă sărbătoare a României, 1 Decembrie. În Uniunea Europeană nu există o altăţară în care liderii unei minorităţi naţionale ar neglija cea mai mare sărbătoare a statului, respectiv a naţiunii majoritare.

(va urma)

Lasă un comentariu