Liga Pensionarilor din Judeţul Mureş - demersuri pentru ca vârstnicilor să le fie un pic mai bine

Distribuie pe:

Peste 17.000 de vârstnici fac parte din Liga Pensionarilor din Judeţul Mureş, organizaţie afiliată la Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, afiliată, la rândul ei, la Federaţia Europeană a Persoanelor Vârstnice. Sediul Ligii se află în Târgu-Mureş, strada Cuza Vodă nr. 22, camera 15.

În judeţul Mureş, Liga are 27 de filiale, în municipii, oraşe şi comune (Târgu-Mureş, Sighişoara, Târnăveni, Reghin, Iernut, Band, Băla, Grebeniş, Sângeorgiu de Mureş etc.), bucurându-se de sprijinul administraţiilor publice locale, ne-au relatat preşedintele organizaţiei judeţene, dl Vasile Ion, şi cel al Filialei Târgu-Mureş a Ligii, dna Floarea Perţe.

De la interlocutorii noştri am aflat că, în rândul acţiunilor pe care le organizează, se numără întâlniri cu personalităţi din domeniile economic, medical, cultural, activităţi recreative şi de divertisment, excursii, pelerinaje, revelioane etc. Membrii Ligii se bucură, de asemenea, de serviciile unui jurist, care acordă audienţe pentru probleme şi sesizări privind calcularea pensiei.

La 1 octombrie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, peste 1.800 de pensionari cu pensii mici din tot judeţul au beneficiat de ajutoare materiale în valoare de 33.000 de lei, constând în alimente de strictă necesitate. (La nivel naţional, în ultimii patru ani, au beneficiat de astfel de ajutoare aproape 35.000 de pensionari, membri ai organizaţiilor teritoriale).

În cadrul organizaţiei mureşene funcţionează Casa de Ajutor Reciproc (CAR), înfiinţată în 2013, care acordă împrumuturi cu dobândă foarte mică pensionarilor care sunt membri ai Ligii şi sunt înscrişi în CAR (la ora actuală CAR numără aproximativ 250 de membri.) Pot deveni membri ai Ligii pensionarii cu pensii de asigurări sociale de stat, foşti membri CAP sau alte categorii, fără restricţii pe criterii de naţionalitate, religie, studii, organizaţia fiind una apolitică, ne-au mai precizat interlocutorii. Cotizaţia este absolut modică - 20 de lei pe an.

„La sugestia membrilor organizaţiei noastre, facem demersuri pentru creşterea punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, a numărului biletelor pentru tratamente şi a numărului călătoriilor pe mijloacele de transport în comun, cu posibilitatea ca biletele nefolosite să fie transformate în bonuri de masă. În paralel, milităm pentru creşterea bugetului asigurărilor de sănătate şi pentru reintroducerea pachetului de analize medicale obligatorii, pentru mărirea sumei de la care să se impoziteze pensiile şi, nu în ultimul rând, am propus ca soţul supravieţuitor să primească 25% din pensia celui decedat. O altă propunere a noastră vizează introducerea, prin lege, a celei de a 13-a pensii, care să fie acordată la sfârşitul fiecărui an", a mai precizat dl Vasile Ion, preşedintele Ligii Pensionarilor din Judeţul Mureş.

Pe de altă parte, un raport privind activitatea desfăşurată de conducerea Federaţiei Naţionale a Pensionarilor în perioada 2012-2016, document dat publicităţii la recentul congres din octombrie, scoate la iveală cifre absolut alarmante privind amploarea sărăciei în rândul pensionarilor din România, pe fondul procesului de sărăcire a majorităţii populaţiei.

Raportul relevă, printre altele, că nivelul de trai decent pentru un pensionar, în iulie 2016, stabilit de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române a fost de 752 de lei, sub acest nivel aflându-se, la acea dată, 2.260.000 de pensionari (44% din totalul pensionarilor). Pensia medie de asigurări sociale, în august 2016, a fost de 931 de lei, însă, din totalul celor 5.100.000 de pensionari de asigurări sociale de stat şi agricultori, 2.479.000 (48,7%) au avut o pensie mai mică.

Valoarea punctului de pensie de 732,8 lei, stabilită de Guvernul Boc, a rămas neschimbată până în 2013, ajungând, în luna august a acestui an, la 871,7 lei, ceea ce înseamnă că, în patru ani, punctul de pensie s-a majorat cu 139,9 lei (18,95% ) în vreme ce salariul brut a crescut cu 32,9%.

Cifrele avansate în documentul citat mai arată că România are un nivel scăzut al cheltuielilor cu pensiile - 6,8% din PIB, faţă de media Uniunii Europene, de 11,2% (în Italia şi Franţa cheltuielile cu pensiile reprezintă 14,4 % din PIB, în Grecia 14,3%, iar în Portugalia 13,3%.

Potrivit analiştilor, deşi pensiile au crescut, ca valoare nominală, din 2013, în contextul socio-economic actual, capacitatea de cumpărare a înregistrat un serios declin, încât tot mai mulţi pensionari nu-şi pot acoperi, din pensie, cheltuielile minime cotidiene pentru hranăşi întreţinerea locuinţei, iar starea lor de sănătate este tot mai precară din cauza accesului greoi la serviciile medicale de urgenţăşi la procurarea medicamentelor.

„Legea nr. 263/2010, deşi se numeşte Legea sistemului unitar de pensii, nu-şi justifică pe deplin această denumire. În 2016, în România există, aprobate în intervalul 2012-2016, alte legi care oferă pensii privilegiate. Diferenţa dintre cele mai mici pensii pentru limită de vârstăşi stagiul complet de cotizare şi cele mai mari din aceeaşi categorie s-a mărit în favoarea pensiilor mari", se mai arată în raport.

Ţinând seama de aceste realităţi, demersurile conducerii Ligii Pensionarilor din Judeţul Mureş se înscriu în contextul mai amplu al eforturilor Federaţiei de a acţiona în sensul determinării autorităţilor competente de la nivel central să adopte măsurile necesare pentru ameliorarea vieţii pensionarilor, cărora societatea le datorează respect şi recunoştinţă.

 

Lasă un comentariu