ÎNTÂLNIRE DE SUFLET ÎNTRE POLIȚIȘTI, LA CHIȘINĂU

Distribuie pe:

A.N.C.M.R.R. din M.A.I. Filiala „Al. I. Cuza" județul Mureș a organizat o vizită la Chișinău în perioada 11-14 octombrie a.c. Pentru ca totul să se deruleze așa cum și-a dorit domnul col. (r.) Vasile Tohănean, care este președintele acestei filiale mureșene, inițiatorul și organizatorul acestei excursii, și-a contactat omologul din Chișinău, pe distinsul col. (r.) Leonid Cornienco. Cât efort s-a depus la realizarea practică a acestei dorințe comune, noi, participanții, putem doar să presupunem, însă reușita demersurilor a fost probată de tot ce s-a petrecut la destinație. Prin amabilitatea gazdelor am fost întâmpinați încă de la intrarea în Capitală pentru a nu ne rătăci pe traseul spre locurile unde urma să ne petrecem seara, respectiv noaptea: localul „Paprika", unde ni s-a servit o cină tradițională moldovenească și respectiv hotelul „Bella Donna" unde am fost cazați. În cea de-a doua zi, vremea care s-a menținut deosebit de rece, ploioasă și cu un vânt care întorcea pe dos umbrelele, ne-a stricat planul și am fost nevoiți să renunțăm la „deplasările pietonale" și vizitarea complexului Etno-Cultural „Orheiul Vechi". Am poposit la Mănăstirea Curchi din același raion - Orhei. Cele două biserici din incinta mănăstirii, deși ambele ortodoxe, nu putea să treacă neobservat faptul că una era decorată cu personaje pictate în stil bizantin, iar cealaltă într-o manieră „renascentistă", dar oricum, fascinante și cu sentimentul că ești aproape de Divinitate. De aici ne-am îndreptat spre crama „Vartely" ale cărei galerii se întind pe zeci și zeci de kilometri și găzduiește vinuri păstrate în butoaie ale căror doage sunt confecționate dintr-un anumit stejar specific ținuturilor nordice și sunt schimbate o dată la cinci ani. Un adevărat labirint! Și, din loc în loc, sălile pentru degustările de vin unde se încheie și „bate palma" precedând astfel încheierile de contracte cu diverse firme dornice să achiziționeze aceste vinuri variate și de mare calitate. Ni s-a spus că șampania este comercializată sub denumirea de „vin spumos", denumirea de „șampanie" aparținând exclusiv regiunii Champagne din Franța.

În cea de-a treia zi am fost în raionul Ialoveni, la Combinatul de Vinuri, de asemenea, de o calitate excepțională, „Mileștii Mici". Aici am fost plimbați prin galeriile unde vinul este îmbuteliat, iar sticlele stau așezate în nișe adânci, late și înalte de aproximativ 1,3 m, închise cu grilaje care sunt veritabile opere de feronerie. Unele firide sunt închiriate de colecționari particulari care plătesc sume „importante" de bani. Explicația oferită a fost că preferința pentru aceste galerii este dată de existența unei temperaturi și umidități „ideale" unice la nivel mondial pentru păstrare, iar adâncimea lor maximă este de 80 m. Totalul lungimii galeriilor principale și laterale înseamnă 240 km, record înregistrat în Guiness Book. Aici, după ce am străbătut o veritabilă galerie de pictură modernă, am ajuns la o sală mare unde am servit masa de prânz. În capetele sălii, la loc de cinste stă Ștefan cel Mare și Sfânt - într-o parte un bust sculptat, având ca fundal un vitraliu circular, iar în capătul opus, un tablou. La intrarea în local, imediat, la peretele din stânga, discret, este atârnată o fotografie cu cei care au format „PARLAMENTUL INDEPENDENȚEI, 1990-1994" și într-un alt tablou cu ramă aurită este redată „DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A REPUBLICII MOLDOVA", sub care apar numele și iscălitura semnatarilor ei.

În timpul relativ scurt avut la dispoziție pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova, un grup mai restrâns, și-a luat inima în dinți, și dacă am ratat a poposi măcar preț de câte un minut la statuia din Chișinău a Măriei Sale ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT și a-l imortaliza fotografic, precum și Arcul de Triumf, Ministerul de Interne și Catedrala Mitropolitană, am alergat „pietonal" pentru câte o poză în fața câtorva instituții culturale: Muzeul Național de Istorie din Chișinău, unde te întâmpină Lupa Capitolina - una din cele 4 oferite de Mussolini Europei, Teatrul „Licurici" și Biblioteca Națională în fața căreia tronează statuia în bronz a lui Vasile Alecsandri.

Un gust amar l-am resimțit datorită faptului că în două zile la rând am încercat să găsesc la două chioșcuri de presă publicații în limba română. Nu am reușit să obțin decât ziarul „Moldova suverană", cotidian declarat „național independent" în prima zi la unul din chioșcuri și în cea de-a doua zi, la celălalt chioșc, ziarul „Jurnal de Chișinău" și săptămânalul „zdg - Ziarul de gardă", deși ambele chioșcuri erau „tapetate" la saturație cu nenumărate publicații în limba rusă. Cu toate acestea, șederea noastră la Chișinău s-a încheiat cu îmbrățișări, strângeri de mâini și de suflet, și o poză de grup cu cei cărora le datorăm sentimentul că ne-am simțit nu „ca acasă", ci chiar „acasă": colonel Sergiu Boroda, șeful Inspectoratului de Poliție; lt. maj. Veaceslav Golubenko; președintelui rezerviștilor din Chișinău, dl col. (r.) Leonid Cornienco; în mod excepțional ghidului, domnul prof. Andrei Smîntînă, care a reușit să smulgă aplauzele întregului nostru grup datorită unei prezentări extrem de amănunțite a istoricului nu doar a obiectivelor vizitate din Chișinău și împrejurimi, ci și a întregii Republici Moldova în diverse momente esențiale atât în varianta oficială cât și în cea reală, târgumureșenilor dl col. (r.) Vasile Tohănean, președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I. Filiala „Al. I. Cuza" județul Mureș și dl col. (r.) Alexandru Alexa care l-a secondat pe întreaga durată a excursiei.

Lasă un comentariu