Pomenirea morților - nu uităm eroii!

Distribuie pe:

Sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi este cunoscută în popor și sub denumirea de „Moșii de toamnă". Tradiția spune că până în ziua praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creștin îi comemorează pe cei dragi, rude și prieteni, plecați la viața de dincolo.

Cu această ocazie asociația „Dacii Liberi" a considerat că este potrivit să ne aducem aminte și de marile personalități ale neamului românesc care s-au ridicat la ceruri. Asociația are la bază iubirea de neam și de patrie, cultura ca element esențial în formarea personalității, alături de valorile creștine.

Drept urmare, atât în Târgu-Mureș, cât și în proaspăt-înființata filială din Cluj-Napoca s-a aprins câte o candelă și a fost rostită o rugăciune în fața monumentelor care întruchipează acești mari români, indiferent de domeniul în care s-au implicat, fie că au fost mari lideri politici, sau creatori de literatură. În Târgu-Mureș am ajuns în fața monumentelor lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Al. Papiu Ilarian, Petru Maior, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Monumentul Soldatului Necunoscut, al primarului Emil Dandea, Nicolae Bălcescu și monumentul Martirilor Revoluției din 1989.

Iar în Cluj-Napoca au fost aprinse candele la Crucea Eroilor de pe Cetățuie, în fața statuii lui Octavian Goga, George Coșbuc, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Baba Novac, Al. Ioan Cuza, Avram Iancu, precum și la Monumentul dedicat Ostașilor Români, grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan, la cel dedicat Școlii Ardelene, Memorandiștilor și celor ce au căzut în timpul Revoluției din Decembrie '89.

Desigur că ne aducem aminte și de cei care nu se bucură de reprezentări statuare, sau de eroii de pe toate câmpurile de bătălie. Sacrificiul lor trebuie privit ca o lecție de demnitate și ca un mod de viață, iar astfel de gesturi simbolice aduc un umil omagiu persoanelor cheie din istoria noastră. Inspirându-ne din astfel de modele putem să ne conturăm la rândul nostru caractere puternice și să ne desăvârșim ca oameni.

Fie ca sufletele lor să se odihnească în pace!

Lasă un comentariu