400 de ani de la moartea lui William Shakespeare

Distribuie pe:

„Lumea întreagă este o scenă, iar bărbații și femeile sunt actorii ei ; ei intră și ies pe rând din ea." Metafora lumii ca scenă de teatru aparține lui Shakespeare, de la a cărui moarte au trecut, în aprilie 2016, 400 de ani.

Considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză, cel mai jucat dramaturg din toate timpurile, „prieten drag al sufletului meu" pentru Mihai Eminescu, William Shakespeare s-a născut la 23 aprilie 1564 și a murit la 23 aprilie 1616 (ce coincidență: 23 aprilie!). Într-o viață scurtă de doar 52 de ani a dat lumii o operă uriașă și nemuritoare: 38 de piese de teatru, 154 de sonete, două lungi poeme narative și multe alte poezii.

Cercul „Alexandru Macarie" al Astrei Iernut, de aproape zece ani, în fiecare lună, aduce în atenția membrilor săi, și nu numai, personalități și evenimente importante din cultura și literatura română și universală, evocând și cinstind memoria lor. Astfel, cu o lună în urmă, profesoara pensionară Veturia Cormoș a prezentat o serată literară dedicată poetului român George Coșbuc, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea sa. Tineri și adulți, oameni cu diferite funcții din oraș, în majoritate foști elevi ai doamnei Cormoș, au recitat poezii de Coșbuc și au cântat melodii pe versurile poetului năsăudean, trăind împreună emoția reîntâlnirii cu profesoara lor și cu poezia lui Coșbuc. În luna octombrie, profesorul pensionar Ovidiu Cormoș, fost director coordinator al școlilor generale din Iernut timp de mulți ani, și-a ales să evoce personalitatea și opera marelui scriitor englez William Shakespeare cu ocazia comemorării morții sale. Expozeul domnului profesor a început cu citarea unei poezii de Marin Sorescu despre Shakespeare și a continuat cu momentele principale ale vieții și operei. O prezentare succintă a vieții și operei marelui dramaturg a fost ilustrată cu imagini din diverse piese jucate pe diferite scene. Nu au lipsit nici lecturile unor fragmente din comedia „Nevestele vesele din Windsor", ori din tragediile „Romeo și Julieta, „Regele Lear", „Macbeth", „Hamlet", „Othello". S-au prezentat diferite aspecte din piesele istorice „Richard al II-lea", „ Henric al VI-lea" și altele. Profesoara Monica Pop a citit din sonetele de dragoste ale lui Shakespeare.

S-a subliniat influența operei marelui poet și dramaturg asupra întregii literaturi universale.

În final am asistat la prezentarea unui fragment din opera „Othello", de Verdi, avându-l ca erou principal pe cunoscutul tenor spaniol Placido Domingo.

A fost o încântare pentru toți cei prezenți să asiste la teatru și operă, la jocul unor mari actori și interpreți de operă. Domnul prof. Ovidiu Cormoș a știut să selecteze și să îmbine într-o formă cât mai accesibilă și atractivă cele mai importante aspecte din viața și opera personalității pe care am comemorat-o la cei 400 de ani: William Shakespeare.

Lasă un comentariu