ESEU DESPRE DASCĂLI

Distribuie pe:

„Singurul mod rezonabil de a educa este acela de a fi o pildă de urmat." (Einstein)

De-a lungul timpului, mulți erudiți ai lumii au spus că învățătorul este educatorul în adevăratul sens al cuvântului.

Învățătorul este un modelator al structurii personalității copilului, în stadiul cel mai hotărâtor al devenirii sale, prin tot ce întreprinde și prin exemplul personalității sale.

,,Spiritul copiilor nu este un vas pe care vrem să-l umplem, ci este o vatră pe care trebuie s-o încălzim." (I.H. Pestalozzi)

O persoană care educă este o persoană care oferă, în primul rând, dragoste. Fiecare copil simte nevoia să fie prețuit, iubit, să fie în centrul atenției. Învățătorul care emană în jur căldură sufletească, bunătate, se apropie cu simplitate, sinceritate și manifestă răbdare cu elevii.

Stăpânirea de sine, spiritul de disciplină, cinstea și modestia, dăruirea în muncă, exigență față de sine, un caracter ferm, consecvent și perseverent dau distincție personalității învățătorului, el devine un ideal pentru elevii săi.

Educatorul trebuie să aibă o temeinică pregătire profesională, psiho-pedagogică și didactico-metodică. Poate să-și iubească foarte mult elevii, să fie cinstit, corect, pregătit la cote înalte, din punctul de vedere al cunoștințelor asimilate, dar dacă nu va ști cum anume să lucreze cu ei, cum să aplice practic aceste cunoștințe, nu va putea ajunge la rezultatele așteptate.

Măiestria - vocația pedagogică ajută la obținerea celor mai bune rezultate în pregătirea și educarea elevilor.

Lasă un comentariu