Polițiștii ar putea beneficia de concediu paternal plătit!

Distribuie pe:

Personalul militar în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care își desfășoară activitatea în instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, ar putea să beneficieze de concediu paternal plătit, în cazul în care un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va deveni lege.

Inițiatorii actului normativ cer amendarea Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal, prin introducerea celor menționați printre beneficiari.

În prezent, Legea nr. 210/1999 privind concediu paternal prevede la articolul 1, alin. (2), faptul că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, dar articolul 2, alin. (1), condiționează acordarea concediului paternal plătit de statutul de asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Însă, Codul fiscal precizează că „se exceptează de la plata contribuțiilor de asigurări sociale veniturile acordate, potrivit legii, personalului militar în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special care își desfășoară activitatea în instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională".

Pe de altă parte, articolul 3, alin. (1), lit. a), din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precizează că plata contribuțiilor de asigurări sociale se face de „persoana fizică pentru care angajatorul este obligat să rețină și să plătească contribuția individuală de asigurări sociale, precum și persoana fizică ce achită, în nume propriu, contribuția de asigurări sociale".

Dar articolul 31 alin. (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat stabilește: „Polițiștii și funcționarii publici cu statut special care își desfășoară activitatea în instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este exceptat de la plata contribuției de asigurări sociale, iar calitatea de asigurat este conferită de plata contribuției, în lipsa unei prevederi exprese în virtutea căreia aceștia să fie asimilați persoanelor asigurate", fapt pentru care nu beneficiază de acordarea concediului paternal plătit.

Prin urmare, se propune includerea personalului militar în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special care își desfășoară activitatea în instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională printre beneficiarii de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare, dar și de drepturile salariale reglementate pentru situația când intervine decesul mamei în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie. 

Lasă un comentariu