CEREMONIA DE SĂRBĂTORIRE A ZILEI VETERANILOR

Distribuie pe:

Ceremonia ce marchează sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii Militare, instituită prin Legea nr. 150/2014, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare, s-a desfăşurat ieri, 11 noiembrie 2016, în Cimitirul Eroilor, din Târgu-Mureş.

Ceremonia militară şi religioasă dedicată sărbătoririi Zilei Veteranilor a marcat şi comemorarea eroului maior (p.m.) Tiberius Petre, care şi-a pierdut viaţa, la 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Domnul dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, şi comandantul garnizoanei Târgu-Mureş, domnul gl. bg. Mircea Şuta, au trecut în revistă garda de onoare.

După intonarea Imnului naţional al României, s-a păstrat un moment de reculegere.

A urmat oficierea serviciului religios, iar domnul gl. mr. (r) Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Mureş, precum şi unul dintre militarii Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale ,,Mihai Viteazul", răniţi în teatrele de operaţiuni, au susţinut alocaţiuni.

În discursul său, domnul gl. mr. (r) Gheorghe Popa, a spus: ,,Celebrăm, astăzi, 11 noiembrie, Ziua Veteranilor Militari, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiile celor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste. Iniţial, denumită «Ziua Armistiţiului», data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a fost semnat Armistiţiul cu Germania. «Ziua Armistiţiului» este celebrată în mai multe ţări: Australia, Canada, America, dar şi în state europene, iar din anul 2014, şi în România."

Depunerea unei coroane de flori la locul de veci al eroului Tiberius Petre, din partea Garnizoanei Târgu-Mureş, şi defilarea gărzii de onoare au încheiat ceremonia.

Alături de reprezentanţii instituţiilor statului, la eveniment au participat şi membri ai familiei Tiberius Petre. Suspinând, Anamaria Petre, sora eroului comemorat, a murmurat: ,,Întotdeauna am fost mândră de el, de ceea ce a reuşit să facă, unde a ajuns... Ne este dor de el şi îl vrem înapoi, dar ştim că nu se mai poate, şi încercăm să trecem peste durere. Este eroul nostru şi va fi întotdeauna, şi întotdeauna vom fi mândri de el. Sper să aprecieze toată lumea sacrificiul pe care l-au făcut, nu numai el, ci toţi soldaţii care sunt acolo (n.r. în teatrele de operaţiuni) pentru că nu le este uşor, indiferent de unde sunt, şi cred că ne aşteaptă vremuri şi mai grele."

 

Lasă un comentariu