VIITORUL DINTR-O FRUNZĂ

Distribuie pe:

E toamnă. Anotimpul culorilor, anotimpul celor mai vizibile schimbări din natură, anotimpul frunzelor. Vorbind despre frunze, iată că ajungem la tema acestui articol, prima frunză biologică sintetică creată de om. Această reuşită aparţine unui absolvent al facultăţii engleze Royal College of Art din Londra, pe nume Julian Melchiorri, fiind produsul cursului „Inovaţie de proiectare în inginerie".

De ani buni, omenirea caută soluţii pentru a produce oxigen nu numai pentru călătoriile din spaţiul cosmic, ci şi în condiţiile în care poluarea afectează grav aportul de oxigen pe care îl respirăm. Iată că Melchiorri a extras cloroplastele din celulele unor plante şi le-a amplasat în interiorul unei matrici confecţionate din proteine de mătase care au o capacitate extraordinară de a stabiliza moleculele. Materialul obţinut este fotosintetic, respectiv sintetizează din lumină oxigenul întocmai ca o plantă naturală, având nevoie şi de o cantitate redusă de apă. Prin urmare, frunza de mătase, este complet biologică.

Cum este şi firesc, descoperirea a stârnit o explozie de entuziasm în rândul specialiştilor pasionaţi de dezvoltarea „arhitecturii vii". Prezentându-şi materialul, Melchiorri arăta: „ideea mea a fost să folosesc eficienţa naturii într-un mediu artificial, fabricat de om". El este de părere că această frunză biologică sintetică ar putea fi folosită la scară largă pentru filtrarea aerului sau pentru sistemele de ventilare.

Cert este că, în lupta sa pentru a supravieţui unui viitor ce nu are un aspect tocmai frumos, bântuit de încălzirea globală, poluare şi alţi factori de distrugere a mediului, frunza de mătase care respiră precum o frunză naturală este un pas important spre un viitor promiţător.

Lasă un comentariu