„Bucuriile iernii", la Galeria de Artă „Unirea" - Vernisaj Aranka Lacko

Distribuie pe:

Nostalgia trecutului este transpusă în diverse forme, arta, culorile, compoziţia, tuşa personală dau farmec tuturor temelor ce răzbat din frământările pictorului. Fiecare artist se dăruieşte creaţiei, iar prin dăruirea-i proprie, opera de artă se naşte şi devine accesibilă nouă, tuturor.

Născută la Sângeorgiu de Pădure, artista Aranka Lacko este absolventă a şcolii profesionale, a lucrat ca pictor de mobilă, pictează încă din copilărie, expune din anul 1994 şi este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş din anul 2000. A avut expoziţii personale în ţară şi în străinătate. A participat la târguri tradiţionale de artă populară din Budapesta, Oradea, Târgu-Mureş şi Bistriţa. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, SUA, Suedia, Italia, Germania, Austria, Olanda, Franţa. Apare în albume de artă. Am enumerat doar o parte din activitatea artistei Aranka Lacko, o activitate intensă, fructuoasă, şi cu o valoare recunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare. Până în anul 2000, artista s-a dăruit picturilor în tapiserie, iar la îndemnul domnului Ilarie Gh. Opriş a început să creeze pictură în ulei pe pânză.

Vernisajul Expoziţiei Personale de Artă Naivă a artistei Aranka Lacko cu tema „Bucuriile iernii" din ziua de 5 noiembrie, la Galeria de Artă „Unirea",însumează 33 de lucrări. Domnii Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, Vasile Mureşan, muzeograf expert, Lajos Czirjek, vicepreşedinte al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, au apreciat munca depusă de artistă, lucrările expuse pe simeze, dar şi compoziţia, de o profunzime impresionantă. Elevi ai clasei a II-a de la Gimnaziul „Serafim Duicu", secţia maghiară, îndrumaţi de doamna profesor Tünde Fülöp au interpretat cântece legate de sărbătorile de iarnă, încălzind sufletele celor prezenţi.

Prin tematica propusă de artistă, obiceiurile şi tradiţiile de iarnă din satul ardelean prind viaţă, răzbat timpurile şi ne transpun în mirifica lume a anotimpului rece. După data de 18.11.2016, Expoziţia „Bucurii de iarnă" se va muta la Muzeul Naţional de Etnografie până în luna ianuarie, dar simezele se vor împodobi din nou… cu Expoziţia personală a artistei Klara Pădureanu, o expoziţie mult aşteptată şi dorită de iubitorii de artă.

Lasă un comentariu