Dascăli mureşeni - PROF. DOBOŞI-IONESCU PAULA - 80

Distribuie pe:

În Maramureş, în satul Strâmbu-Băiuţ, s-a născut, la 16 noiembrie 1936, Paula Ionescu. Arion, tatăl, a fost învăţător şi inspector şcolar; Aurelia, mamă, educatoare. Membra familiei Ionescu şi-a făcut studiile la Liceul Pedagogic de fete din Timişoara (1954); la Facultatea de filologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (1961), obţinând, calificarea de profesoară de limba română, principal, şi limba germană, secundar.

În 1961, prin repartiţie ministerială, a fost numită profesoară de limba română la Şcoala Generală din Ungheni. Apoi, prin transfer (Decizia nr. 178, din 11 noiembrie 1962, a Sfatului Popular al Raionului Târgu-Mureş), a fost numită inspector metodist de limba româna, în cadrul Secţiei de învăţământ a fostului raion Târgu-Mureş, până în 1966. Apoi, printr-o Decizie cu nr. 237, din

23 noiembrie 1966, a fost numită director al Şcolii Generale nr. 12, din Târgu-Mureş, funcţie pe care o va deţine până în anul 1969. La cerere este transferată la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureş, ca profesor de limba română, însă, datorită reducerii de activitate în cadrul şcolii, a fost transferată la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas". Până în anul pensionării, 1994, a funcţionat la acest liceu.

Profesoara de română Paula Ionescu-Doboşi a obţinut gradul didactic II, în 1972, gradul didactic I, în 1977, cu lucrarea intitulată „Tipuri de exerciţii pentru însuşirea limbii române de către elevi, cu limba maternă maghiară", coordonatorul ei fiind Mihai Triteanu, de la JPCD Cluj-Napoca. Pentru întreaga activitate didacticăşi extraşcolară a fost distinsă cu titlul de „Profesor fruntaş" şi cu „Diploma de excelenţă".

Lasă un comentariu