FUMĂTORII VOR TREMURA ÎN FRIG

Distribuie pe:

Publicarea în Monitorul Oficial nr. 906, din 10 noiembrie 2016, a Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a spulberat şi ultima speranţă a fumătorilor că li se va permite să îşi satisfacă viciul în spaţii publice închise şi în spaţiile închise de la serviciu.

Deşi Senatul a mai „îndulcit" interdicţiile de a fuma, apreciind că „fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", Camera Depuaţilor (for decizional) a eliminat această propunere.

Reamintim că, potrivit Legii nr. 15/2016, începând din data de 17 martie a.c., fumatul este interzis complet în spaţiile publice închise (inclusiv în baruri, cluburi, restaurante şi alte localuri asemănătoare), în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun.

Pentru nerespectarea interdicţiilor, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar la locul de muncă salariaţii pot fi sancţionaţi şi disciplinar de către angajator.

Pentru aceleaşi contravenţii, firmele sunt sancţionate în funcţie de a câta abatere este, respectiv 5.000 de lei (la prima abatere), 10.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii (la a doua abatere) şi 15.000 de lei şi închiderea unităţii (la a treia abatere). 

Lasă un comentariu