UDMR - MITING DE PROTEST LA TÂRGU-MUREŞ - O serie de ilegalităţi nu pot genera o stare de legalitate!

Distribuie pe:

În ziua de sâmbătă, 12 noiembrie a.c., între orele 15-17, pe Bulevardul Cetăţii din Târgu-Mureş a fost organizat de către comunitatea romano-catolicăşi UDMR un miting de protest aprobat, faţă de evoluţia situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic „Rakoczi Ferenc" din Târgu-Mureş. Mitingul de la Târgu-Mureş s-a înscris în seria celor pe aceeaşi temă, desfăşurate simultan şi în alte oraşe precum Oradea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc. Să vedem în ce context se încadrează mitingul de protest care s-a desfăşurat în oraşele enumerate.

SCURT ISTORIC

Clădirea Colegiului Naţional „Unirea" din Târgu-Mureş s-a construit între anii 1905-1906. În Raportul anual al consiliului director al Statusului romano-catolic ardelean din 15 noiembrie 1906, Cluj. 1906, se prezintă, la paginile 52-53, capitolul „Cauza construcţiei Gimnaziului superior romano-catolic din Târgu-Mureş".

Din anul 1907 s-au deschis porţile clădirii pentru învăţământul exclusiv în limba maghiară. La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un corp de clădire a funcţionat şcoala de stat pentru învăţători, cu limbă de predare română, iar din anul 1968 clădirea a găzduit Liceul Teoretic „Unirea", cu predare în limbile românăşi maghiară. În anul 2000 liceul a primit titulatura de unitate reprezentativă de învăţământ şi a devenit Colegiul Naţional „Unirea".

În anul 2005 Guvernul României condus de Călin Popescu Tăriceanu (PNL) a restituit clădirea către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. A fost o restituire ilegală.

Consiliul Local Târgu-Mureş în şedinţa din 29 iulie 2014, la solicitarea Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania, a propus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, cu sediul în Târgu-Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, adresă la care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea". În schimb, Consiliul Local Târgu-Mureşa alocat 1.500.000 de lei pentru întreţinere şi reparaţii ale clădirii.

În acest context, s-au făcut mari presiuni asupra conducerii Colegiului Naţional „Unirea" de a elibera întreaga clădire, pentru ca ea să revină exclusiv Liceului Teologic Romano-Catolic.

Consiliul de Administraţie al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic. Dar Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ. La 12 septembrie 2014, Ştefan Someşan , inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, a emis o decizie: începând cu anul şcolar 2014-2015 să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeaşi zi, Ştefan Someşan a emis o altă decizie prin care, din data de 15 septembrie 2014 l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef'

La data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureş a transmis Primăriei avizul privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Târgu-Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, semnat de Ştefan Someşan în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic.

O SITUAŢIE CARE ESTE VERIFICATĂ DE DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE (DNA)

Problematica a intrat în atenţia DNA şi la ora actuală se anchetează.

Printre constatările de până acum, ne referim la faptul că în anul 2015, Ştefan Someşan, deşi nu deţine prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici de acordare ale unor autorizări provizorii de funcţionare sau acreditarea unor unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional „Unirea" la acest „nou liceu", cât şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea şcolară nou-înfiinţată. În anul şcolar 2015-2016 au funcţionat 12 clase cu 328 de elevi, fără a exista vreo autorizare măcar provizorie de funcţionare, sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat elevii, nu erau recunoscute, spun procurorii.

DESFĂŞURAREA MITINGULUI

Mitingul care s-a desfăşurat pe Bulevardul Cetăţii a reunit peste 2.000 de demonstranţi, fără incidente, sub lozinca „SĂ NU PĂRĂSIM ŞCOALA", fiind în fapt un miting anti-DNA.

După intonarea imnului naţional al Ungariei şi al secuilor, s-a trecut la luări de cuvânt şi rugăciuni, afirmându-se de vorbitori căeste periclitat viitorul a peste 400 de elevi. Prima persoană invitată, din partea organizatorilor a fost preotul romano-catolic Olah Denes, care a invitat mulţimea să rostească o rugăciune, apoi dr. Hollo Laszlo din Cluj-Napoca şi-a început pledoaria prin a arăta că, de vreme ce sunt nevoiţi să iasă în stradă, situaţia minorităţii maghiare nu este tocmai bună: sunt hărţuiţi liderii. „Statusul Romano-Catolic este o instituţie înfiinţată cu 401 ani în urmă. De-a lungul secolelor, în împrejurări neprielnice, cum s-a putut, şi-a construit şcolile, a servit cultura în Ardeal, formarea profesională, educaţia religioasă a copiilor, generaţii după generaţii, pentru viitorul lor"…Arată apoi că în primii ani ai secolului XX oficialităţile şi-au manifestat interesul pentru modernizarea învăţământului şi a clădirilor de şcoli. În acea vreme au construit gimnazii şi licee în Braşov, Târgu-Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi altele.

Dar, arată în continuare vorbitorul, oficialităţile române au dat denumiri clădirilor de şcoli unor „nativi târgumureşeni" precum Petru Maior, Gheorghe Şincai, Alexandru Papiu Ilarian, Gheorghe Lazăr. În această conjunctură, arată Hollo, statul român îi privează de dreptul de a avea aici la Târgu-Mureş o şcoală. Aflându-se la capătul răbdării, sunt nevoiţi să fie aici, la acest miting. „Ne aflăm aici, pentru că se folosesc de orice ca să ne ia, fără un drept legal, drepturile noastre culturale, istoria, drepturile europene ale omului"…

Următorul invitat la microfon a fost preotul unitarian Nagy Laszlo, pentru a se ruga unei cauze comune. S-a rugat. În pledoaria sa a arătat că de-a lungul istoriei lor au fost şi rupturi(prăbuşiri), dar de fiecare dată soarele le-a luminat în prăpastie, i-a consolat, i-a încurajat. Marton Gyongyver, preşedinta consiliului părinţilor Liceului Teologic Romano-Catolic a dorit să sublinieze, în primul rând, că atât elevii cât şi părinţii lor, în totalitatea lor, sunt pe deplin mulţumiţi de educaţia primită în aceastăşcoală, în principal de munca directorului Tamasi Zsolt, că în anul acesta şcolar s-au înscris peste 400 de elevi care vor să devină absolvenţii acestei şcoli. În al doilea rând, arată vorbitoarea, şcoala romano-catolică în ţările europene este reprezentativă. Arată că, în baza datelor statistice europene oficiale, în anii 2006, 2007, în Belgia, în regiunea flamandă, peste 65 la sută frecventeazăşcolile romano-catolice. În Franţa sunt 8.700 şcoli romano-catolice frecventate de peste 2 milioane de elevi. În Spania, tot al cincilea elev optează pentru şcoală catolică. „Dar ce spune acest raport despre România? În România doar 4.000 de elevi au posibilitatea să înveţe în şcoli catolice…" (Vorbitoarea a omis să raporteze cifrele la numărul populaţiei. Ar fi fost util şi interesant în egală măsurăsă aflăm de la dânsa, din totalul populaţiei etnice maghiare câţi sunt de religie romano-catolicăşi de vărstăşcolară.) „Dacă privim în datele statistice ale României privitor la învăţământ, ce vedem în rapoarte? În 2011, 2012 nici măcar jumătate dintre elevii români n-au trecut la examenul de bacalaureat. Acest rezultat este la nivel naţional. În 2016 acest rezultat s-a îmbunătăţit, dar în 2016 vedem că în (judeţele) Ilfov, Giurgiu, Teleorman, tot al doilea elev nu promovează bacalaureatul. La Târgu-Mureş, la Liceul „Aurel Perşu" niciun elev nu a promovat examentul în sesiunea din vară.

Tocmai de asta nu înţelegem care este logica…" Arată apoi căşcoala în discuţie este printre cele mai bune din oraş în privinţa mediilor, fapt pentru care, zice vorbitoarea, au primit autorizaţia de funcţionare din partea ARACIS, că directorul Tamasi Jozsef Zsolt a reuşit în luna octombrie la examenul pentru a ocupa funcţia de director, în consecinţă, ar ocupa funcţia în mod legal. Este posibil. Va decide DNA, deoarece este vorba de seria ilegalităţilor de până acum. Sau asta nu se mai pune? Spre final, vorbitoarea adaugă: „Are cineva interesul ca, în România, neprofesionalismul, necunoaşterea şi întunericul să câştige terenul?".

Szekely Szilard, vorbind în numele consiliului profesoral al şcolii, a arătat că ei nu doresc decât să lucreze şi vor numai binele, profesorii sunt mândri de elevii lor, mulţumind lui Dumnezeu fiindcă i-a binecuvântat cu elevi, părinţi şi o conducere a şcolii, profesori, foarte buni. Kali Edina, elevă în clasa a XII-a, a vorbit din partea elevilor şcolii, şi-a exprimat solidarizarea faţă de directorul aflat în cercetare. Kelemen Hunor a vorbit în calitate de membru al Statusului Romano-Catolic, declarându-se mânios şi înşelat, dar se află cu toţii la acea manifetare fiindcă cred în adevăr şi dreptate, că nu se pot închide şcoli din voinţă personală unilaterală, crede în nevinovăţia lui Tomasi Zsolt etc. Este furios pentru că tot ceea ce construiesc ei (etnicii maghiari) peste zi, ei (oficialităţile române) le dărâmă peste noapte, că la reuşitele lor, din invidie şi răutate, îi doboară din nou la pamânt. Sunt furioşi pentru că ceea ce alţii consideră a fi o stare de normalitate lor le este interzis, că pe cei care nu respectă legea aici la Târgu-Mureş la Universitatea de Medicinăşi Farmacie nu-i trage nimeni la răspundere… „Întreb eu: cine este aici hoţul? Cel care a furat averile, insituţiile sau care solicită restituirea averilor şi şcoala desfiinţată?...Ne simţim înşelaţi pentru că ne demonstrează că muncim degeaba, cu munca şi dările noastre îmbogăţim România…

În acest context s-a desfăşurat mitingul de sâmbătă la Târgu-Mureş. Ştefan Someşan şi Tamasi Zsolt-Jozsef se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile fiind cercetaţi de DNA într-un dosar penal.

Lasă un comentariu