La Senereuş, de Mihail şi Gavriil

Distribuie pe:

Sărbătoare de hram la Biserica ortodoxă din satul Senereuş, purtând numele arhanghelilor Mihail şi Gavriil, întâi stătătorii cetelor îngereşti.

O mulţime de credincioşi, atât dintre localnici cât şi din împrejurimile satului Senereuş, a luat parte la acest mare praznic prin care se dă cinstire mai-marilor peste oştile îngereşti. Aşa cum spunea părintele călugăr Gheorghe de la Mănăstirea de maici din satul Jacul Românesc, „am lăsat grijile mănăstirii, încuind mănăstirea, pentru a veni în mijlocul credincioşilor din satul Senereuş, ca alături de preacuvioşii părinţi, în această zi de hram bisericesc, să ne împărtăşim cu bucuria rugăciunii", urându-i, totodată, părintelui Gabriel - paroh al satului Senereuş - viaţă lungă, sănătate şi împliniri. Părintele a evocat, apoi, viaţa ascetică, plină de oprelişti lumeşti a călugărilor, amintind de părintele Cleopa, părintele Arsenie, părintele Boca, Arsenie Papacioc, părintele Iustin Pârvu, adevăraţi stâlpi ai ortodoxiei. O astfel de sărbătoare, dedicată mai marilor cete îngereşti, este prilej de bucurie, aşa cum spunea părintele Gheorghe în predica de învăţătură, iar părintele Gabriel Caras, în scurta-i cuvântare, a mulţumit părinţilor preoţi din localităţile apropiate satului Senereuş, pentru participarea la praznic.

Un moment aparte l-a constituit prezenţa corului de muzică bizantină „Anastasios", format din studenţi ai Facultăţii de Medicină din Târgu-Mureş, înfiinţat în urmă cu patru ani. În 2013, Grupul psaltic „Anastasios" a participat la Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul", organizat de Patriarhia Română, unde a obţinut locul II la nivel naţional. Potrivit dirijorului corului, studentul Ioachim Iustinian Simion, nu trebuie să ai neapărat studii muzicale ci, dorinţă şi voinţă să poţi realiza lucruri cuadevărat înălţătoare. Pe lângă studenţi, corul „Anastasios" are în componenţa sa şi tineri care activează în alte domenii. În prezent, corul numără 35 de membri, misiunea lui fiind aceea de a readuce, în Ardeal, muzica tradiţională bisericească de sorginte bizantină.

După slujbă, părintele Gabriel i-a invitat pe toţi partici-panţii la Căminul cultural, unde a fost organizată o agapă creştinească, la care a contribuit întreaga comunitate.

Pe toată durata slujbei, în biserică au fost prezenţi părintele Ionică din satul Agrişteu, părintele Gheorghe de la Jacul Românesc, părintele Cristian de la Odrihei, părintele Ştefan de la Bălăuşeri, părintele pensionar Man de la Senereuş, primarul Sagyebo Istvan - o prezenţă demnă de toată preţuirea, a celui care a contribuit decisiv la asfaltarea drumului spre satul Senereuş. O bună impresie au lăsat grupurile corale reunite din Senereuş şi Sângeorgiu de Pădure, „La fântâna dorului", conduse de Emilia Feier, preşedinta Despărţământului ASTRA „Teodor Muică", precum şi Ansamblul de cânt şi joc popular „Junii din Bahnea" - Cercul cultural ASTRA Bahnea, coordonator Mihai Şuteu, cel care ne-a destăinuit că se află la cea de a doua carte de poezie, în acelaşi timp având drag de port, obicei şi cânt popular.

Lasă un comentariu