„Hai bădiţă-n şezătoare"… la Albeşti!

Distribuie pe:

Comuna Albeşti, vatră de cântec şi obicei românesc, a ajuns la a VII-a ediţie a sărbătorii satului, „Hai vecine-n şezătoare", manifestare organizată de Grupul folcloric „Doina" şi Primăria comunei Albeşti, cu participarea grupurilor vocale „Doina" din Albeşti, „Arinii" din satul Boiu, „Târnava Mare" din satul Ţopa (condus, de mai bine de 37 de ani, de Eusebia Şuteu), Ansamblul maghiar „Potcoava" din Albeşti, Grupul poliţiştilor „Străjerii" din Sighişoara, Ansamblul de jocuri populare „Românaşul" din Albeşti (solistă: Andreea Lepădat). Şi-au dat concursul interpreţii de muzică populară Doina Pintea (care a fost şi prezentatoarea întregului spectacol) şi Nelu Şopterean.

Referindu-se la eveniment, cunoscutul şi îndrăgitul interpret de cânt popular Nelu Şopterean, un împătimit a locurilor, caracteriza Albeştiul drept „comuna care, în toată cuprinderea ei, are cea mai bogată activitate artistică şi cele mai multe formaţii de gen, o revărsare de frumos autentic".

Nicolae Şovrea, primarul comunei, aprecia, la rândul său, ceea ce au realizat albeştenii pe plan cultural, dar şi în plan edilitar, în perspectiva revitalizării satelor arondate comunei, subliniind că meritul principal îl au oamenii, cei care doresc şi dovedesc că pot păstra şi continua tradiţiile populare, cultivând gustul pentru frumosul autentic.

De remarcat prezenţa tinerilor de etnie maghiară, constituiţi într-un ansamblu de dansuri bine închegat, participând la evenimentele organizate în comun, ceea ce, într-o lume tot mai segregată, este demn de luat în seamă. Potrivit primarului Nicolae Şovrea, „acest lucru dovedeşte că numai împreună pot duce la bun sfârşit ceea ce şi-au propus să înfăptuiască spre binele întregii comunităţi". Primăria şi Consiliul local sprijină, în mod constant, aceste activităţi, ştiind că tot ce se înfăptuieşte necesită multă muncă, multe ore de repetiţii. De remarcat lipsa cercului cultural ASTRA, o parte din componenţii acestui for cultural nu au fost invitaţi, ceea ce denotă o anumită închistare, ce nu-şi are rostul la un astfel de eveniment; chiar dacă a fost organizat de Grupul vocal „Doina", la rându-i component al Despărţământului ASTRA „Teodor Muică" Sângeorgiu de Pădure, nu poţi omite să inviţi pe cel care coordonează activitatea Cercului cultural ASTRA „Alba Ecclesia" din această comună - o scăpare impardonabilă, ştiind câte activităţi de sorginte pur românească sunt cuprinse în acest for cultural. Potrivit primarului Şovrea, „Cercul cultural ASTRA a fost omis din motive care chiar că n-au nicio bază", propunându-şi în viitor să fie mai atent ca astfel de scăpări să nu mai existe.

Nu puteam rata prilejul de a-i pune edilului local câteva întrebări în perspectiva realizărilor ce se doresc înfăptuite în comună. Am aflat că a demarat contractul cu o firmă care să facă ridicările topografice pentru drumul, deocamdată impracticabil, ce leagă Albeştiul de satul Jacul Românesc, la fel şi drumul spre satul Şapartoc, ce aşteaptă, de ani buni, să fie făcut. Se continuă lucrările de asfaltare pe străzile de pe Valea Albeştiului, străzile Muzeului, Liliacului, Codrului, în prezent, comuna arată ca un adevărat şantier. Potrivit primarului, se accesează fonduri europene pentru lucrările de canalizare în cele două sate - Boiu şi Ţopa, apa potabilă există, realizări datorate, în mare parte, eforturilor fostului primar, Toader Stroian, devenit deputat, un om a locului, care a pus mai presus de interesul şi sănătatea proprie binele comunităţii, pe lângă alte multe înfăptuiri, dând acel imbold pentru modernizarea celor trei cămine culturale din satele Albeşti, Boiu şi Ţopa, ceea ce confirmă zicala că „omul sfinţeşte locul". Actualul primar propune ca, în Albeşti, căminul cultural să poarte numele acestui fiu al satului.

 

Lasă un comentariu