PARACETAMOLUL ALINĂ SUFERINŢA DIN DRAGOSTE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Kentucky, citaţi de descopera.ro, susţin că durerea pe care o provoacă o ruptură amoroasă este cât se poate de reală, iar reţeta prin care putem scăpa de această suferinţă se găseşte în cabinetul medicului care, printre altele, ne prescrie... paracetamol.

„Când partenerul de cuplu ne anunţă că trebuie să vorbim serios despre relaţie, reacţia noastră este una de pericol. Corpul intră în stare de alertă, muşchii se tensionează, inima începe să bată mai tare, sângele circulă mai repede, respirăm sacadat şi pupilele ni se dilată.

Organul care gestionează o situaţie de posibil pericol este hipotalamusul, în timp ce o ruptură activează sistemul nervos parasimpatic. Prin intermediul nervului vag, spre creier, sunt transmise semnale distincte care ajung la inimăşi la stomac.

Ceea ce simţim este o durere fizică reală. În cazul unei rupturi amoroase mai vechi, vederea unor fotografii şi rememorarea momentului respingerii determină apariţia unei dureri corporale. Odatăce hormonii furnizori depasiune şi plăcere, precum oxitocina, adrenalina, dopamina, serotonina sau vasopresina decid să dispară din viaţa noastră, lumea ni se pare fără sens şi putem, realmente, să ne simţim rău, asemeni unui drogat căruia i se refuză doza.

În cazul unei rupturi, în creier se activează acele zone ca şi în cazul în care ne cade în poală o cană cu cafea fierbinte. Deşi creierul nu procesează la fel durerile fizice cu cele emoţionale, reacţiile ulterioare pot fi foarte asemănătoare.

Prin administrare de acetaminofen (paracetamol) poate fi redus răspunsul fizic şi neuronal asociat cu respingerea socială, fie din partea partenerului, fie din partea familiei sau a cercului de prieteni. Persoanele care iau această substanţă beneficiază de o reducere a activităţii cerebrale a centrilor durerii.

Când pasiunile sunt întrerupte brusc, partea din creier care le alimenta tinde să înteţească focul în loc să îl scadă, iar acest lucru doare cu adevărat. Vestea bunăeste că, fie cu paracetamol, fie fără, tristeţea nu va dura la nesfârşit.

De multe ori, o despărţire este un moment pentru a începe ceva nou. Ne putem reîntoarce la propria persoană sau redescoperi pasiuni pe care nu le-am cultivat pentru că nu au fost pe placul partenerului. Putem reîncepe o altă poveste de amor, mai puternici, mai experimentaţi şi mai liberi. Ceea ce contează este să iubim, acest fapt fiind cel mai bun start al unei relaţii care să dureze o viaţă", ne încurajează specialiştii americani.

Lasă un comentariu