CarpArt

Galeria ARCADE 24 a Uniunii Artiștilor Plastici Bistrița organizează, în perioada 22 noiembrie-10 decembrie 2016, expoziția de artă plastică „LA LOCURA" (pictură, sculptură, desen, fotografie, video) a grupului CarpArt.

Vernisajul expoziției are loc marți, 22 noiembrie 2016, ora 18, la GALERIA ARCADE 24 /BISTRIȚA (Piața Centrală, nr. 24).

Expoziția va fi prezentată de criticul de artă OLIV MIRCEA.

Cu ocazia inaugurării ciclului expozițional „LA LOCURA" va fi prezentat un film al documentării (Madrid, Toledo), cât și atmosfera de creație din ateliere, lucrări etc.

Pe parcursul anului 2017 expoziția va fi itinerată în mai multe galerii din România și din străinătate.

Artiștii care compun grupul trăiesc și lucrează în Târgu-Mureș. Ei sunt Dorel Cozma, Raluca Moisoiu, Gheorghe Pop și Radu Florea. Constituit în anul 2014, grupul a încercat să atragă atenția și să devină expresiv într-o zonă a inter și transdisciplinarității, a integralismului și a noii etici, dar și a găsirii de căi de rezolvare creativă a problemelor ecologice. Viziunea artistică a grupului are o profundă bază etică și se fundamentează pe modelele dinamice ale integralismului, intersubiectivității și transdisciplinarității. Prin modul în care noua cultură artistică are de-a face cu lumea și conturează activ realitatea, scoate în evidență opțiunile individuale și sociale, dar și artistice ale membrilor grupului. Artiștii au ales să exploateze natura amfibie a gestului lor artistic. Modelul ales (cel al integralismului și transdisciplinarității) le furnizează un nou tip de lentile prin care relația estetic-etic poate îmbogăți viziunea artistică. Separarea artei de etică este pentru ei arbitrară. Respectând cu strictețe imperativul artistic profesional și de măiestrie, ei încearcă să își pună efortul artistic în slujba dezvoltării unei noi direcții.

Proiectul la care au lucrat începând din noiembrie 2015 și ale cărui prime produse artistice se înfățișează acum, în aceasta primă expoziție , se subsumează temei revrăjirii artei și se numește „LA LOCURA". Metafora cheie aici are menirea de a acționa asupra omului plat, a omului minimal, pentru a-i reduce cât mai mult agresivitatea, coeficientul de barbarie și de a obține schimbarea semnificativă a relațiilor de putere care au, din punctul lor de vedere, menirea de a depăși miezul individualist al dinamicii culturii, în favoarea unui nou „noi" comunal.

Grupul CARPART este un grup deschis care și-ar dori să devină o rețea care integrează pluralități complexe într-o unitate deschisă care ar putea avea un rol benefic în refacerea reală a ADN-ului instituțional, dar și a inter-cunoașterii artiștilor care aderă la un program de creativitate descentralizatoare în care artistul ca individ devine o componentă structurală într-o societate a eurilor creatoare. Practicile de lucru sunt studio și poststudio (documentare, constituirea grupului convivial de lucru, dezvoltarea euristică a temei, execuția lucrării, etalarea, discuțiile postexpunere).

Tema de acum este „un nou front" care își dorește să dea practicii o anvergură surprinzătoare și o nouă densitate a interacțiunii cu lumea.

Curatorul acestei din urmă perioade de creație a grupului este criticul de artă Oliv Mircea.

Pornind de la metafora nebuniei impusă și propusă de Miguel de Cervantes în al său El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, „LA LOCURA" caută în apocalipsa ratată a lumii de astăzi un sens și o direcție în fotografia societății europene de astăzi. Artistul încearcă să deslușească și în această expoziție - trecând de la o eră a înțelegerii la o eră a explicării - cum reacționează oamenii și să-i înțelegem mecanismele mintale profunde atunci când peste el se rostogolește barbaria, agresivitatea, oroarea, cruzimea, grotescul. Totul pare să nu mai aibă sens. Se caută explicarea. Artiștii din grupul CARPART caută prin efortul lor artistic limitările umanității plate. Omul excesiv plat ar trebui „subminat" de omul excesiv profund. „Concluziile" celor patru artiști (Dorel Cozma, Raluca Moisoiu, Radu Florea, Gheorghe Pop) sunt puse în orizontul regăsirii omului simbolic, a omului adânc, a omului uman. Și cu această înțelegere vom putea, cu inima mai ușoară, intra în postuman.

 

Lasă un comentariu