Sighișoara - Sala „Mihai Eminescu", restaurată cu bani europeni

Distribuie pe:

Primarul municipiului, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, s-a adresat, într-o scrisoare deschisă, sighișorenilor, informându-i asupra intențiilor municipalității de a restaura, consolida și pune în valoare Sala „Mihai Eminescu", printr-un proiect european, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Se au în vedere, printre altele, reconfigurarea balcoanelor laterale, așa cum au fost la sfârșitul secolului al XIX-lea, creșterea numărului de locuri, de la 358 la 417, asigurarea corespunzătoare a căilor de evacuare în caz de incendiu.

Proiectul va fi supus spre aprobare Consiliului Local Municipal Sighișoara și depus (împreună cu documentația necesară) spre finanțare, până spre finele acestei luni.

 

Sprijin financiar rusesc „La Leu"

Reprezentanți ai executivului sighișorean s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu o delegație a Ambasadei Federației Ruse în România, discuțiile purtate vizând mutarea și restaurarea Monumentului Skariatin, ridicat în amintirea generalului rus, prințul Grigori Jakovlevich Skariatin, căzut pe câmpul de bătălie de la Sighișoara-Albești (31 iulie 1849). Potrivit istoricilor, generalul fusese chemat de către Casa de Habsburg să ajute trupele revoluționare austriece în lupta împotriva revoluționarilor maghiari conduși de Josef Bem.

Piatra de temelie a monumentului a fost pusă de împăratul Franz Iosif, în 1852, iar sfințirea a fost săvârșită, la 27 septembrie 1853, de episcopul Transilvaniei, Andrei Șaguna.

Ansamblul monumental, care înfățișează un leu dormind pe un sarcofag de piatră, s-a degradat în ultimele decenii și a fost vandalizat la începutul anilor 90, fapt ce a determinat elaborarea unui scenariu care să permită refacerea și mutarea lui într-o zonă protejată, proiect agreat de Consiliul Local Sighișoara, încă din noiembrie anul trecut.

În cadrul discuțiilor purtate cu oaspeții ruși, secretarul Dmitry Korshunov, și șeful Secției consulare, Andrey Lanchikov, au declarat că Ambasada Federației Ruse este de acord să contribuie financiar la mutarea și restaurarea monumentului. De asemenea, și Ambasada Austriei își arată disponibilitatea de a sprijini acest demers.

Potrivit documentației care a stat la baza elaborării proiectului, valoarea totală a investiției ar fi de aproximativ 940.000 de lei, fără TVA.

Monumentul funerar este cunoscut de sighișoreni sub denumirea „La Leu".

 

Mai puține solicitări pentru ajutorul de încălzire

Față de anul trecut, numărul solicitărilor privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie termică furnizată în sistem centralizat, energie electrică și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri pentru sezonul rece 2016-2017 a scăzut cu 188 se arată într-o postare pe site-ul Municipiului Sighișoara.

Potrivit informațiilor furnizate de Serviciului Social, până la 10 noiembrie au fost preluate 319 solicitări, din care 228 pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, 81 pentru încălzirea cu lemne, 5 pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, pentru sezonul rece anterior fiind înregistrate 507 solicitări.

 

Lasă un comentariu