PRIMA EDIȚIE A FESTIVALULUI NAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR „PETRE SĂBĂDEANU"

Distribuie pe:

Asociația culturală ,,Mureșul Superior" și Fundația culturală „Șopterean", în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș, Primăria comunei Sântana de Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, organizează prima ediție a festivalului național de interpretare a cântecului popular ,,Petre Săbădeanu". Festivalul se va desfășura în perioada 19-20 noiembrie 2016, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.

Întrebat despre scopul acestui concurs, Ioan Cristian Țăran face câteva precizări referitoare la acest eveniment:

„În calitate de organizator, împreună cu prietenul și colegul meu de scenă Nelu Șopterean, am elaborat un regulament al concursului. În cadrul festivalului se urmărește cultivarea în rândul tinerilor a dragostei pentru folclor, prin conservarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor din zona de proveniență."

- Care este vârsta de participare la acest concurs?

- Sunt invitați să participe soliști vocali, cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani.

- Ce trebuie să interpreteze?

- Fiecare concurent va interpreta o doină sau o baladă de maximum două strofe, fără acompaniament, și un cântec ritmat, cu acompaniament orchestral, din zona pe care o reprezintă. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra de muzică populară „HORA", a Casei de Cultură ,,Eugen Nicoară" din Reghin, dirijată de prof. Ioan Conțiu.

- Cine va alcătui juriul?

- Juriul festivalului va fi alcătuit din specialiști cu experiență în domeniu și personalități ale vieții artistice românești.

- Din partea familiei îndrăgitului și regretatului solist de muzică populară Petre Săbădeanu, în memoria căruia se organizează acest eveniment, vor fi reprezentanți?

- Da, suntem bucuroși că un reprezentant al familiei Săbădeanu va juriza concursul.

Așadar, iubitorii de folclor autentic românesc sunt așteptați sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu orele 18, la spectacolul-concurs, și duminică, 20 noiembrie, de la aceeași oră, la Gala Laureaților, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu