FESTIVALUL-CONCURS „PETRE SĂBĂDEANU"

Distribuie pe:

În organizarea Asociaţiei Culturale „Mureşul Superior", azi, 19 noiembrie 2016, de la ora 18, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, va debuta prima ediţie a Festivalului-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Petre Săbădeanu".

Iniţiatorul şi susţinătorul evenimentului cultural, cunoscutul interpret Nelu Şopterean, ne-a declarat că la festival s-au înscris peste 30 de concurenţi, din mai multe zone folclorice ale ţării, iar câştigătoii vor fi îndrumaţi pe calea cântecului, vor fi invitaţi în concerte alături de interpreţi consacraţi şi vor fi ajutaţi să devină cunoscuţi prin mediatizare.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului, concurenţii vor fi ascultaţi în cadrul unui spectacol, urmând ca duminică (20 noiembrie 2016) să se desfăşoare gala laureaţilor, la recital fiind invitaţi şi apreciaţii interpreţi Gheorghe Mureşan, Marioara Precup, Ovidiu Furnea, Marioara Sigartău, Gabor Mugurel, Panfil Roată, Leontina Pop, Dorina Oprea, Nelu Şopterean şi Ioan Cristian Ţăran, acompaniaţi de orchestra „Hora" a Casei de Cultură „Eugen Nicoară", din Reghin, dirijor prof. Ioan Conţiu.

În legătură cu denumirea festivalului, Nelu Şopterean ne-a declarat că l-a apreciat de când se ştie pe Petre Săbădeanu, l-a avut ca exemplu de interpret şi de om, i-a urmărit evoluţia de la plecarea acestuia din Sântana de Mureş la Bucureşti până la deplina lui recunoaştere, considerându-l unul dintre cei mai valoroşi artişti mureşeni.

„După plecarea acestuia să le cânte îngerilor, în urmă cu opt ani, am observat că enorma personalitate a lui Petre Săbădeanu intră în uitare şi că tinerii interpreţi nu prea ştiu cine a fost. Prin acest festival, pe care intenţionăm să îl susţinem în fiecare an, vom repune în valoare moştenirea folclorică pe care ne-a lăsat-o tuturor Petre Săbădeanu", a mai spus domnul Şopterean, adăugând că, duminică, începând cu ora 12, la Biserica Ortodoxă din Sântana de Mureş, va avea loc un parastas în memoria marelui artist.

Lasă un comentariu