NOIEMBRIE - LUNA ANTIDROG

Distribuie pe:

Problematica drogurilor este, din nefericire, mereu de actualitate, însă subiectul este, mai ales pentru părinți, încă unul tabu. Nu vedem când copiii sunt în pericol, nu știm care sunt semnele consumului, nu știm uneori unde să ne îndreptăm, cum să îi ajutăm, dar mai ales deseori refuzăm să acceptăm că avem această problemă cu copiii noștri.

Această atitudine ne face vulnerabili, iar asta îi avantajează pe cei ce obțin profituri din vânzarea iluziilor către copiii sau tinerii noștri.

În urma mai multor demersuri și analizări ale situației și nevoilor comunității mureșene (inclusiv prin aplicarea a 2.000 de chestionare și interviuri cu peste 50 de părinți în anii precedenți), am ajuns la câteva concluzii, printre care mai importante:

- elevii își doresc foarte mult să participe la dezbateri/informări legate de droguri;

- majoritatea lor preferă să vadă/discute cu psihologul, eventual cu un polițist invitat, despre acest subiect;

- foarte puțini părinți care observă semnele consumului acceptă existența problemei, pentru a lua apoi măsuri;

Din aceste considerente, apreciem ca deosebit de importantă abordarea acestui subiect, atât cu elevii, cât și cu adulții. Mai exact, este de dorit schimbarea percepției comunității mureșene referitor la fenomenul drogurilor, în sensul conștientizării prezenței în viața noastră și a faptului că reprezintă o problemă a tuturor, nu exclusiv a consumatorilor sau autorităților.

Cum putem face acest lucru? În primul rând, să ne informăm pentru a-i putea informa pe alții. Avem la dispoziție sursele de informare oficiale (ex. pagina web a Agenției Naționale Antidrog), dar și posibilitatea de a invita la activități derulate în unități de învățământ a unor specialiști din cadrul Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș (0265 210.230) sau a unor polițiști (ex: Compartiment Prevenire).

În plus, cei interesați se pot adresa Centrului și doar pentru a se informa, pentru a-și clarifica unele lucruri sau pentru a cere un sfat. Un rol important îl pot avea și cadrele didactice, care pot aduce în discuție la întâlnirile cu părinții necesitatea informării, documentării, pentru a ști cum să observe, să prevină sau să intervină.

Noiembrie - Luna Antidrog. La nivel național, precum și în județul Mureș, în această perioadă se intensifică activitățile pe tema drogurilor, prin colaborarea structurilor de prevenire a criminalității, combatere a criminalității organizate, cu sprijinul Centrului Județean Antidrog. (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității)

 

Lasă un comentariu