Tu, străine, cel care-mi vorbești țara de rău (I)

Distribuie pe:

M-am cam plictisit să aud aceleași stereotipuri false venite de peste granița stabilită de tine. Să-mi reamintești, prin decepții, cât de urât e aici, deși tu nu știi cât de frumos e aici. Să-mi vorbești de rău rudele, deși nu știi care sunt rudele mele.

- Află că milioane de oameni trăiesc azi în toată lumea, datorită lui Nicolae C. Paulescu, definitorul oficial al insulinei.

- Tu ai scris în școli cu stiloul tău, nu? Inventat de Petrache Poenaru.

- Data viitoare când zbori în concediu să-ți amintești că tu te deplasezi prin aer ca pescărușul ajutat de Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, pentru că ei au aterizat cu primul avion din istorie, s-au jucat cu primul avion fuselat aerodinamic și unul din ei a inventat motorul cu reacție. Să te văd, știi cine?

- Tot noi am dus lucrurile mai departe și azi ne-am depășit limitele cerului datorită lui Hermann Oberth, părintele fondator al astronauticii. Admiră-mi mândria, pentru că el s-a născut și a crescut în aceleași orașe ca și mine (Sibiu, Sighișoara).

- Apropo! Știai că un crater de pe lună îi poartă numele lui Spiru Haret? Pentru că a creat baza astrofizicii moderne (fenomele observate de astronomie).

- Află că tu azi îți poți face zi în miez de noapte pentru că Nicolae Teclu a contribuit la chimia mondială (inventând becul cu reglarea curentului electric și gaz). Și dacă treci prin Timișoara să îți notezi că a fost primul oraș iluminat electric din Europa.

- Dacă lumea a scăpat de holeră să-i mulțumești lui Ioan Cantacuzino, da?

- Dacă lumea a scăpat de Hitler atunci să-i mulțumești lui Gogu Constantinescu, pentru ca el a oferit supremația aviației britanice prin inventarea sonicității (știinta care a ajutat la invenția mitralierei cu cadență de tragere sincronizată cu rotația elicei montată pe avioanele de luptă). Cam tare, nu?

- Și dacă tot vorbim de războaie și eroi, data viitoare când te rogi spre cer să-i mulțumești și bunicului meu, pentru că el a luptat alături de ai tăi, ca să te bucuri tu de pământurile și libertățile tale.

- Te uiți cu plăcere la Animal Planet știu, pentru că Emil Racoviță a oferit baza de studiu datorită fondării biospeologiei.

- Te plimbi cu drag în Porsche-ul tău puternic! Reține numele Aurel Persu, inginerul mecanic care a inventat prima mașină aerodinamică cu motor în spate. Du-te și vizitează Muzeul Tehnic din Parcul Carol, să te convingi!

- Dacă ai inventat internetul și securitatea lui atunci de ce pe hackerii români (care au spart servere de top cum sunt cele de la Air Force, US Army, NASA) nu îi premiezi că ți-au arătat greșelile, ci îi închizi prin închisori?

- Te întinerești cu Gerovital, iar produsele institutului Ana Aslan au tratat pacienți cu nume sonore, simbolurile tale, ca Charlie Chaplin, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, Ferdinand Marcos, contesa Zwarowskzy…

- Hai să-ți zic un mic amănunt discret despre George Enescu, supranumit „Mozart de România", care a oferit numele unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică simfonică din Europa - când a plecat prin lume a ajuns directorul Filarmoncii din New York.

- Iar dacă citești cât de frumos scria academicianul Nicolae Iorga despre Enescu începe să ți se încălzească sângele (al meu e latin, deci fierbe); admirație civică să fie oare?

„CUGETĂRI" vol. XI

Lasă un comentariu