REABILITAREA SECȚIEI DE RADIOTERAPIE-ONCOLOGIE DIN CADRUL SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN MUREȘ TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE

Distribuie pe:

Cancerul, boală malefică, rezultatul multiplicării dezordonate a celulelor, tumoare malignă care evoluează în timp și distruge celulele care îl înconjoară, este o boală incurabilă, larg răspândită, o amenințare la viață, una dintre cauzele principale de deces. Cum putem să luptăm cu asemenea amenințare? Răspunsul este mare: „GREU". Orice om, la aflarea veștii unui diagnostic de cancer, cu siguranță se poate bloca. Se pare că viața este un lux pe care nu și-l poate permite oricine! Războiul cu cancerul este dezastruos. Pentru cine luptă cu această boală „a trăi normal" nu e atât de normal (...). După tratamentul alopat, e greu să te mai ajute ceva lumesc, și poți nădăjdui doar la bunul Dumnezeu. Tratarea cancerului nu se face „după ureche" pentru că boala este una cunoscută dar foarte complexă și nu se vindecă cu puțin suc de morcovi și sfeclă! „Cancer" este un cuvânt tot mai des întâlnit. Îl auzim peste tot, pe strada sau la cunoscuți, acesta este unul dintre cele mai înfricoșătoare cuvinte. Teama de cancer, chiar și de pronunțarea cuvântului în sine, pare să fie justificată de statistici. Lumea șovăie să rostească numele acestei boli necruțătoare, inclusiv unii medici se tem să pronunțe direct diagnosticul în fața pacienților. De ce? Avem dreptul să nu știm, și mai ales să nu știm că nu știm!!!

Mă revoltă faptul că boala asta seceră tot mai mulți oameni, tot mai mulți copii la vârste neimaginat de fragede, un uragan de suferință. Și încă nu avem tăria și unitatea să o înfruntăm așa cum se cuvine, din cauza unui sistem medical condus de anumite interese, influențat de diverse „materialisme", învățături strâmbe și diverși lupi în blănuri de oaie: superficialitate, indiferență, nepăsare din partea sistemului medical, interese personale - probleme pe care cu siguranță mulți dintre dumneavoastră le-ați înfruntat și le înfruntați, drumul anevoios pe care pacientul diagnosticat de cancer îl parcurge până la obținerea tratamentului, sistem medical în care sunt convins că încă mai există oameni drepți, competenți și cinstiți, oameni de bine.

Compartiment de mare rezonanță, secția oncologie și compartimentul radio-terapie din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, după unii specialiști, a devenit al treilea centru medical din țară în ceea ce privește tratamentul tumorilor canceroase, dispunând de un aparat performant de radioterapie și medici specialiști de mare valoare în domeniu. Aici se fac tratamente importante și corecte cu diagnosticele de neoplazie, tratament antitumoral cu citostatice, hormono-terapie, imunoterapie, tratament simptomatic pre și post radioterapie, chimioterapie (o viziune sanitară a iadului!!!) și îngrijirea paliativă a bolnavilor avansați, principalul serviciu oferit pacienților fiind radioterapia externă antitumorală pentru toate tipurile de cancer. Un grup restrâns de medici și asistente medicale ai acestei clinici, caracterizați de mare competență și bunătate sufletească, condus de dr. Cornelia Toganel, doctor în științe medicale, împreună cu doamna Kolozsvari Paula, medic primar de excepție radioterapie-oncologie, depune eforturi eroice pentru examinarea a peste 150 de bolnavi pe zi și a peste 650 de bolnavi pe lună, pentru spitalizare de zi la chimioterapie în situații foarte grave, situații în care nimic nu poate suplini bunătatea sufletească, bunăvoința, toleranța și înțelegerea susținute de buna-cuviință a acestor medici. Bunătatea sufletească a acestor oameni nu-i o virtute subtilă și rafinată, o simplă virtute desuetă și sentimentală, e un atribut de bază al ființei omenești și, de ce nu, un atribut al culturii acestora.

Doamna doctor Cornelia Toganel este nemulțumită și a semnalat de mai multe ori forurilor superioare faptul că personalul clinicii este depășit de numărul mare de pacienți care vin aici pentru tratament din toată țara, condițiile de cazare fiind total necorespunzătoare și că imobilul în care funcționează este impropriu pentru numărul mare de pacienți: „Noi stagnăm undeva într-o situație în care, nu peste mult timp, vom realiza că nu vom mai reuși să tratăm nici măcar 50% din acești pacienți, din cauza spațiului necorespunzător și pentru că această boală este foarte costisitoare, medicația fiind deosebit de scumpă" (nota bene: Dar... la cât au furat aleșii României după 1989 încoace s-ar fi putut face din sistemul sanitar românesc cel mai performant din Europa!). Doamna doctor Togănel, alături de conducerea spitalului, a insistat și insistă mereu la organismele județene și la Ministerul Sănătății pentru rezolvarea problemei spațiului, posibil printr-un proiect adecvat, dacă nu altfel, pe fonduri europene, pentru clinică și pentru dotare: „Mărind spațiul și numărul de paturi, am putea mări și numărul personalului, pentru că atunci când ești depășit numeric scade și calitatea actului medical", a declarat doamna doctor.

Această investiție este vitală pentru Târgu-Mureș, pentru a putea face față eforturilor din ce în ce mai mari, în soluționarea problemelor acestei clinici, atât de necesară și foarte importantă. Lupta cu cancerul poate fi câștigată numai prin investiții de la bugetul statului, inclusiv costurile necesare pentru tratamentul bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Târgu-Mureșul ar putea deveni un punct zonal important, necesar și foarte util tratării acestei maladii halucinante. Peste 76 de mii de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creștere cu aproape 4.000 față de anul trecut, iar 50 de mii mor. Sperăm că noul parlament, senatorii și deputații mureșeni, noul guvern să-și aplece mai mult urechea și să-și deschidă mai bine ochii asupra sistemului sanitar delirant din România, în care afecțiunile oncologice prejudiciază până și interesul național.

 

Lasă un comentariu