NOUTĂȚI LEGISLATIVE ÎN DOMENIUL OCUPĂRII FORȚEI DE MUNCĂ PRIVIND PERSOANELE AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ

Distribuie pe:

Începând cu 3 decembrie 2016, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor putea beneficia, conform Ordonanței nr. 60 din 28 septembrie 2016, de trei tipuri de primă: prima de activare, prima de încadrare și prima de instalare.

Domnul Ștef Gheorghe, director executiv A.J.O.F.M. Mureș, face unele precizări referitoare în acest sens.

- Conform Legii nr. 76/2002, șomerii care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai lungă de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare de 500 lei.

- Câte persoane au beneficiat în anul 2016 de această primă?

- În anul 2016, până în prezent 56 de persoane au beneficiat de această primă.

- Conform legislației în vigoare, cine poate beneficia de această primă?

- Cei care primesc indemnizația de șomaj și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizației de șomaj, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul până la expirarea acestei perioade de acordare.

- Câte persoane au beneficiat în anul 2016 de acest drept, și cum se poate acorda?

- Un număr de 11 persoane au beneficiat, în anul 2016. Acest drept se solicită în maxim 60 de zile de la data expirării celor 12 luni de la data angajării.

- Legea mai prevede și alte prime?

- Da, prima de instalare, se referă la absolvenții care, în perioada în care li se acordă indemnizația de șomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la 50 km de domiciliu, primă în cuantum de 1.000 lei.

- În anul 2016, în județul Mureș au fost solicitări?

- Da, 3 persoane au beneficiat de câte 1.000 de lei fiecare, iar 10 persoane, care și-au schimbat domiciliul, au primit fiecare câte 3.500 lei, conform legislației în vigoare.

- Începând cu data de 3 decembrie 2016, întră în vigoare Ordonanța de Guvern nr. 60 din 28 septembrie 2016, cu completările și modificările Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă. Ce noutăți aduce această Ordonanță?

- Este vorba de prima de activare, prima de încadrare și prima de instalare. Să le luăm pe rând: Prima de activare - în valoare de 500 lei, neimpozabilă, se acordă șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni.

Prima de încadrare - se va acorda lunar, pentru o perioadă de un an, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care se încadrează, potrivit legii, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puțin 12 luni, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi.

Prima de instalare - se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care se încadrează în muncă, potrivit legii, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puțin 12 luni, într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își are domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă. Prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat. Cei interesați pentru mai multe detalii, îi rog să se adreseze A.J.O.F.M. Mureș.

- Referitor la angajatori, ce ne spuneți?

- Prevederile legale se referă la suma de care vor beneficia angajatorii care încadrează în muncă pe o perioadă nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ. Primesc pentru fiecare absolvent încadrat, suma de 900 lei lunar pe o perioadă de 12 luni, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

- Aveți noutăți referitoare și la absolvenții din rândul persoanelor cu handicap?

- Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap vor primi lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 lei, pe o perioadă de 18 luni.

- Ce alte categorii de angajatori mai pot solicita subvenționarea locurilor de muncă?

- Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată: șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată, tineri NEET (tânăr cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) sau persoane cu handicap pentru a primi lunar, pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, suma de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri, care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.

Pentru mai multe informații, după cum mai spuneam, îi așteptăm pe cei interesați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, strada Iuliu Maniu nr. 2, Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu