OBEZITATEA DIN ADOLESCENȚĂ AFECTEAZĂ NEGATIV STRUCTURA OSOASĂ

Distribuie pe:

Specialiștii americani din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, citați de descopera.ro, susțin că adolescenții obezi vor suferi efecte ireversibile asupra densității osoase din această cauză.

„Obezitatea în copilărie și adolescență este asociată cu o serie de riscuri de sănătate, printre care se numără bolile cardiovasculare și diabetul.

În cadrul studiului nostru, am analizat modul în care greutatea în exces poate afecta negativ structura osoasă, întrucât până acum se credea că, dimpotrivă, obezitatea protejează sănătatea oaselor, deși s-au înmulțit cazurile de fracturi ale antebrațului în cazul adulților tineri.

Pentru a afla legătura dintre obezitatea în cazul adolescenților și structura osoasă, am studiat 23 de adolescenți obezi, cu o vârstă medie de 17 ani și cu un indice de masă corporală de de 44 kg/mp.

Adolescența este momentul în care atingem un vârf în ceea ce privește densitatea osoasă, iar orice scădere în acest timp reprezintă o problemă serioasă, riscul de fracturi menținându-se și la vârsta adultă, chiar și după normalizarea greutății corporale.

Grăsimea viscerală afectează negativ osul, deoarece acesta secretă substanțe care conduc la inflamații cronice, care stimulează, la rândul lor, formarea de osteoclaste (celule din sânge ce resorb oasele). În plus, vitamina D, care este un factor important pentru sănătatea osoasă, este solubilă în țesut adipos și rămâne prinsă în celulele de grăsime. Hormonul de creștere, care joacă și el un important rol pentru sănătatea osoasă, are un nivel mai scăzut în cazul adolescenților obezi.

În concluzie, adolescenții care au o cantitate mare de grăsime viscerală și o masă musculară scăzută prezintă un risc foarte mare de slăbire a structurii osoase în perioada adultă.

Cel mai bun mod de a preveni diminuarea densității osoase este o alimentație sănătoasă, ce conține cantități adecvate de calciu și de vitamina D, alături de exercițiile fizice", concluzioneză experții americani.

Lasă un comentariu