D-LE COL. (R) IOAN BLAGA, LA MULȚI ANI!

Distribuie pe:

Întâmplarea de a ne fi cunoscut pur și simplu în urmă cu câțiva ani a fost punctul - deși îndepărtat - de plecare în a sta, recent, de vorbă mai pe-ndelete cu toată sinceritatea, cu domnul colonel (r.) Ioan Blaga, care și-a destăinuit biografia, și cu acordul domniei sale, am notat-o. Gândul meu de a o face publică a primit acordul interlocutorului meu.

S-a născut la 24.11.1935, în localitatea Urisiul de Sus, jud. Mureș; părinții săi, Ioan și Ravica, au decedat în 1966, respectiv 1987. În satul natal a urmat primele 7 clase, între anii 1943-1950, apoi, în perioada 1950-1952, școala profesională din Reghin, profilul mecanic - prelucrări prin așchiere, strungar - și a practicat această meserie până în 1955 la J.C.J.L. Reghin, apoi la IRUM, din aceeași localitate.

În perioada 1955-1957 a fost militar în termen la Școala regimentală din Bacău, unde a obținut gradul de sergent și brevetul de mecanic conducător de tancuri și de aici a fost repartizat tot la o școală regimentală din Târgoviște. După îndeplinirea stagiului militar s-a angajat la „Republica" Reghin ca strungar, și aici a lucrat până în 1958. În perioada 1958-1960 a urmat Școala Militară de Ofițeri Activi din cadrul MI, arma miliție din București, și după absolvire a obținut gradul de locotenent. A fost repartizat la Regiunea Mureș - Autonomă Maghiară, care din 1968 s-a transformat, el rămânând în orașul reședință de județ, Târgu-Mureș, al recent înființatului județ Mureș, unde și-a derulat activitatea în cadrul miliției până în luna mai 1989, când a trecut în rezervă (pensionat) - cu ultimul decret semnat de ex-președintele Nicolae Ceaușescu în 8 mai. Trebuie menționat și faptul că în perioada anilor 1963-1967 a urmat Universitatea Economică (curs seral) la Tg.-Mureș și a încheiat cu media 9.

În cadrul miliției și-a desfășurat activitatea exclusiv pe linie neoperativă, la cadre și ultimii 18 ani la Serviciul pașapoarte. A fost avansat succesiv de la gradul de locotenent la cel de colonel. Pentru rezultatele obținute i-au fost conferite trei ordine (cl. III; II și I) și 7 medalii.

După trecerea în rezervă, începând cu anul 1990 a participat la organizarea separată a ANCMRR a MI de cea a MApN, demers încheiat în octombrie 1991. De la această dată și până în 2015 a fost ales permanent în comitetul și biroul executiv al Asociației în calitate de vicepreședinte și prim vice-președinte. În perioada 2000-2011 a fost membru în Comitetul Județean al Persoanelor Vârstnice.

Soția, Ana, născută la 20.06.1941, în comuna Sângeorgiu de Mureș, a purtat numele de fată Suciu. Din punct de vedere profesional, întreaga ei activitate s-a derulat în comerț. Împreună au avut un băiat - pe Nelu Cristian Blaga. În urma căsătoriei, tânărului Nelu Cristian cu Anca Daniela Frunză, au avut la rândul lor o urmașă pe care au botezat-o cu numele de Cristina. Spun „au avut" deoarece acest unic copil la părinți s-a stins din viață în 2005 la vârsta de 50 de ani. De la tragicul eveniment încoace, sănătatea morală și fizică a ambilor părinți a intrat într-un pronunțat declin. Nu-i așa că suntem „atât de oameni", atât de vulnerabili cu toții? Dar cum spunea filozoful, teologul, muzicianul, medicul intelectual de rasă Albert Schweitzer „trăim foarte mult împreună, dar, de fapt, ne stingem în totală singurătate".

Indiferent de felul cum ar putea fi caracterizat acest material, prin faptul că este data de 24 noiembrie când domnul colonel în rezervă Ioan Blaga împlinește venerabila vârstă de 81 de ani, îi dorim să aibă cât mai multă sănătate, zile senine, nădejde în Dumnezeu și „La mulți ani!"

Lasă un comentariu