NEVOIA DE PSIHOPEDAGOGI

Distribuie pe:

Ordinul cu numărul 5.555, din 7 octombrie 2011, prevede că Ministerul Educației și primăriile trebuie să asigure necesarul didactic al cabinetelor de consiliere psihopedagogică. Aceste cabinete lipsesc în peste jumătate din localitățile țării și aproape complet în mediul rural. Însă chiar și acolo unde ele există, un consilier poate avea arondați chiar și 2.500 de elevi.

Esențiale în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, cabinetele școlare de consiliere psihopedagogică sunt insuficiente și sărace în dotări.Teoetic, la fiecare 800 de elevi trebuie să existe un profesor consilier. În practică, situația este alarmantă.

Un elev petrece la școală între 80 și 120 de ore lunar, iar un profesor consilier, aproximativ 80 de ore. Asta înseamnă că, acolo unde există 2.500 de elevi arondați unui singur consilier, terapia poate fi aplicată numai la nivel de clasă. Ca să fie consiliați personal măcar câte o oră, fiecare dintre cei 2.500 de elevi ar avea nevoie de ani întregi de așteptare.

Dacă copiii nu sunt învățați cum să-și gestioneze corect emoțiile, apar o serie de comportamente inadecvate. Agresivitate, refuzul de a participa la ore, de a se implica, ceea ce poate să ducă inclusiv la abandon școlar. Riscul de a intra în grupuri neadecvate, de a consuma substanțe, sunt consecințe ale lipsei de educație.

Problemele copiilor sunt resimțite din plin și de părinți. Familiile ai căror copii nu au acces la cabinetele de consiliere școlară sunt obligați să meargă la cabinete private, unde ora de consultație costă, în medie, o sută de lei. În multe cazuri, ședințele pot dura luni sau chiar ani.

Dacă a trecut prin niște situații mai dificile, de exemplu divorțul părinților sau mutarea la altă școală, care este, de asemenea, o schimbare mare, atunci e posibil să fie nevoie de o perioadă mai lungă de lucru, chiar și o jumătate de an, minim. Pentru majoritatea părinților din România, este costisitor.

România nu are date oficiale referitoare la numărul copiilor cu tulburări de învățare. Conform specialiștilor însă, dacă sunt depistate la timp, majoritatea problemelor emoționale pot fi tratate.

Lasă un comentariu