Avem o veste bună de la psihoterapeuți: fobia de zbor nu există. Dar există, spun ei, senzația lipsei de control asupra imprevizibilului, care de fapt trebuie ,,tratată."
Fobia de zbor nu are legătură cu zborul. Pentru că nu zborul în sine e problema. Ci conștientizarea de moment că viața este fragilă și vulnerabilă.
Fobia de zbor nu are legătură cu avionul. Pentru că, dacă avionul ar fi problema, atunci și piloții ar avea fobie de zbor și s-ar numi alergie la zbor.
Fobia de zbor nu are legătură cu avionul, ci cu fricile ancestrale traduse în termeni tehnici sau sociali moderni.
Fobia de zbor nu are legătură cu logica. Statistica Statelor Unite arată că 1 din 45 de milioane de zboruri se prăbușesc și a zbura cu avionul este de 29 de ori mai sigur decât să mergi cu mașina.
În concluzie, procesul nu este unul logic, ci unul emoțional.
Deci, cum poți scăpa de fobia de zbor? Soluția care funcționează implică doi pași.
1. Primul pas este acela de a conștientiza că nu ne putem controla viitorul. A înțelege și a experimenta procesul prin care mintea noastră nu face diferența dintre realitate și imaginație.
2. Al doilea pas constă în desensibilizarea sistematică la stimul. Adică, practic, un proces prin care omul devine ceva mai insensibil cu privire la probabilitatea ca unul cu pricina în 45 de milioane să fie avionul în care urmează să se afle ei.
De menționat este faptul că acești doi pași, care aparent par simpli, funcționează. Procesul implică mai multe ședințe de imagerie dirijată, experimentate în cabinet, adică niște exerciții prin care se alternează relaxarea cu imaginarea de scene legate de zborul cu avionul. Deci, fobia de zbor are leac!