Vasile Gliga, performanța ca putere a exemplului

Distribuie pe:

Vasile Gliga, deputatul mureșean care a reușit să își pună amprenta asupra legislației Parlamentului României, se va dedica în perioada următoare consolidării organizației județene Mureș a PSD, ca principal partid românesc. Un om pentru oameni, domnul deputat Gliga vorbește deschis despre politică, responsabilitatea unei vieți de succes, familie și credință.

- Orice politician are un prim contact cu partidul pe care îl reprezintă, dumneavoastră cum ați decis să intrați în PSD?

- Am intrat în PSD în 2008, atunci când am și candidat pentru primul mandat de deputat. Cred că a fost o surpriză pentru cei care mă cunoșteau, eu aveam în primul rând responsabilitatea unei firme de succes, pornită de la zero împreună cu soția mea - așa că, la prima vedere, mi s-ar fi potrivit o direcție liberală. Însă liberalism fără responsabilitate socială și, mai ales, fără protecție socială, nu puteam și nu pot accepta. Concluzia a fost că Partidul Social Democrat este cel care mi se potrivește cel mai bine. Decizia am luat-o și după ce am analizat ce înseamnă doctrina social-democrată, pe care am și simțit-o pe pielea mea, dacă pot spune așa. Pe măsuri gândite de Partidul Social Democrat, mai exact prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit, am reușit să cresc propria firmă, până la a crea locuri de muncă pentru o mie de angajați, ceea ce nu este puțin lucru. Lucrând cu oameni din diferite categorii sociale, m-am implicat, de-a lungul anilor, în activități sociale tot mai importante pentru comunitate.

- Erați un om împlinit...

- În primul rând, eram și sunt un om care se simte împlinit doar prin performanță. Succes înseamnă pentru mine munca dusă până la capăt și făcută cel mai bine posibil, fie că e vorba de managementul unei firme care produce viori sau al unei ferme agricole, fie că vorbim despre politică. Din punctul meu de vedere, totul se face cu oameni și pentru oameni - și este firesc să vrei să le oferi acestora mai mult.

Cu oameni și pentru oameni

În politică am intrat pentru că am înțeles ce impact profund are asupra vieții fiecăruia dintre noi o decizie luată la București. Și am înțeles că nu trăim izolați, că indiferența unor politicieni și izolarea lor față de problemele reale ale cetățenilor transformă România într-o țară fără viitor. Nu putem să o ducem cu toții mai bine, într-o țară fără educație modernă, fără spitale puse la punct, fără agricultură performantă, fără sprijin real pentru producătorii locali, fără protecție socială, fără pensii decente pentru bunicii noștri.

Pe scurt, am intrat în politică pentru că nu am putut sta deoparte: orice om care cunoaște cum cunosc eu problemele oamenilor are datoria de a face ceva pentru acești oameni. Eu mi-am asumat această responsabilitate, pentru că nu pot să dau din umeri și să merg mai departe prin viață ignorând aceste realități.

Oamenii mă cunoșteau nu doar prin ceea ce am realizat ca lutier, ci și prin performanțele pe care am reușit să le sprijin în dansul sportiv. Am înființat prima școală cu profil de dans sportiv și limba engleză din Europa, iar la Reghin, s-a înființat Centrul Național de Excelență în Dans Sportiv. Implicarea în sport cred că a contribuit la rezultatele deosebite ale copiilor pe care i-am format la clubul nostru de dans. Sigur, am fost motivat și de victoriile fiicei noastre celei mici, Mirona, care până astăzi a reușit să obțină peste 25 de titluri de campion național, iar în 2015 a adus primul titlu de campion mondial pentru România la Show Dance Latin, în China. Acum, suntem printre primele țări din lume la dans sportiv, iar eu sunt membru în forumul mondial al acestei discipline. Având aceste realizări, a fost mai ușor să îi implic pe oameni în crezul meu, să le solicit și să le primesc votul - ei mă cunoșteau deja și aveau încredere în mine. Au înțeles decizia mea de a oferi comunității din puterea mea de muncă și din experiența de management.

Performanța este criteriul de bază

- Sunteți o dovadă a faptului că și în politică și, mai ales, în PSD, este loc pentru oameni valoroși. Cum v-ați construit echipa? Cum ați gândit lista de candidați pentru alegerile parlamentare din acest an?

- Când am fost ales președinte al PSD Mureș, ne-am întâlnit cu colegii și am stabilit să vorbim deschis, să spunem ce avem de spus și să renunțăm la orgolii. Nu am făcut nimic diferit față de ceea ce am făcut o viață: să îi înțeleg pe oameni, să vorbesc cu ei și să înțeleg ce potențial are fiecare, pe ce sector excelează și poate aduce plusvaloare.

- Aveați un atu: experiența de o viață în management.

- Cred că aveam un atu și mai important: încrederea în oameni și în faptul că fiecare membru este valoros pentru echipă. Dar și experiența în management m-a ajutat.

După aceste principii am construit o echipă nouă, în care i-am încurajat pe fiecare să contribuie cu ce are mai bun, unul a fost, poate cu o priză mai mare la public, altul, cu experiență în afaceri, altul, bun la discurs, un altul, bun organizator, și așa mai departe.

Puterea exemplului personal

- Am încercat să dau eu primul exemplu și astfel să îi determin să se adapteze unul după celălalt și să se sprijine unul pe altul. Astfel, partidul a reușit să crească semnificativ în doar câțiva ani. Astăzi, în Biroul Permanent Județean avem parlamentari, consilieri județeni, primari, oameni care au dovedit că sunt dedicați și oameni care au atins performanțe în administrația publică.

În ceea ce privește lista de candidați pentru alegerile parlamentare, criteriul a fost același, performanța. Primul pe lista de candidați pentru Camera Deputaților este un deputat care e și medic: Florin Buicu, care a confirmat prin activitatea sa intensă în Comisia de Sănătate și care a conturat programul de guvernare pe sănătate al PSD. La Senat îl avem pe prima poziție ca și candidat pe ing. Horea Soporan, președintele celei mai importante organizații din județ, PSD Târgu- Mureș. Horea Soporan este organizatorul campaniilor electorale din ultimii ani și cel care, de când a preluat organizația municipală, a reușit să o dinamizeze astfel încât la alegerile locale am obținut un scor istoric, nesperat de bun.

În plus, avem consilieri județeni, primari cu cele mai bune rezultate din județ, cu alte cuvinte, oameni care au dovedit prin muncă și realizări, prin scor politic, că se ridică la nivelul înalt așteptat de partid și de alegătorii noștri.

Axa Târgu-Mureș - București

- În actualul mandat de deputat, ați fost desemnat președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de informare în masă, vicelider al grupului PSD din Camera Deputaților. Un nivel de recunoaștere foarte ridicat care ne duce la o întrebare presantă în aceste zile: de ce nu vă regăsim pe listă?

- La București, am învățat cum funcționează ministerele, ce înseamnă circuitul documentelor, care sunt cei mai importanți oameni la care se concentrează decizia. Sunt informații pe care le pot folosi aici, unde trebuie să te implici 24 de ore din 24, pentru că altfel, proiecte majore pentru județ, cum este barajul de la Răstolița sau autostrada, se împotmolesc și mor.

Acum cred că este mult mai important să fiu permanent aproape de oameni, pentru că județul are atât de mult potențial de creștere, pe care trebuie să îl urmărim pas cu pas, și nu ne mai putem permite să irosim nicio oportunitate. Am reușit să acumulez experiență în toate domeniile, de la agricultură la economie, pensii și conflicte sociale, ceea ce îmi oferă o altă perspectivă asupra problemelor reale ale țării și îmi dă posibilitatea de a lua decizii punctuale și eficiente. Pe de altă parte, cred că sunt îndreptățit să spun că pot ajuta și din poziția pe care o dețin în Comitetul Executiv Național al PSD, for unde se iau adevăratele decizii pentru țară - acolo se discută legile care se vor adopta, acolo se stabilește dacă trece sau nu un Guvern și ce miniștri vor fi învestiți în funcție. Astfel, pot crea o punte directă între județul Mureș și forurile competente de la București și totodată pot urmări mai îndeaproape ca proiectele majore ale județului să se poată în sfârșit realiza.

Sunt o persoană publică și voi fi în continuare pe teren în fiecare zi (pentru că doar așa se poate simți pulsul real al vieții) în județ. Este, dacă vreți, noul meu obiectiv personal, de a ridica județul la nivelul pe care îl merită.

Legea „Gliga", o lege cu și pentru mureșeni

- Sunteți inițiatorul uneia dintre cele mai importante legi pentru județul Mureș, Legea „Gliga", care le permite mureșenilor să iasă la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare. Cât de greu a fost să duceți o astfel de inițiativă prin hățișul legislativ?

- Orice inițiativă legislativă trece foarte greu, mai ales dacă vizează o zonă specifică din țară, și nu vizează întreaga populație. A trebuit să conduc această lege pas cu pas, am discutat cu fiecare parlamentar, explicându-i realitatea, pentru a avea susținerea necesară. Fiind o lege organică, avea nevoie de o majoritate de jumătate plus unu din numărul parlamentarilor aleși. Am fost omul potrivit, la momentul potrivit, datorită celor care m-au ales deputat. Astăzi, avem primii beneficiari ai aceste legi și sunt bucuros că am reușit să le aduc chiar și o mică bucurie cetățenilor din acest județ.

- Ați ridicat ștacheta pentru viitorii parlamentari…

- (Zâmbește) Sper că da! A durat opt ani până să reușim o astfel de lege... Dar am totală încredere în actuala echipă de candidați și știu că ei vor avea, la rândul lor, inițiative legislative noi, care să vină în sprijinul mureșenilor. Periodic voi face un inventar de probleme ale județului și le vom analiza împreună pentru a găsi soluțiile optime. Pasul următor ar fi să încercăm o propunere legislativă similară și pentru Târnăveni, acolo unde cetățenii se plâng de consecințele poluării de la combinat. Va fi, de asemenea, în sarcina mea, să cunosc fiecare stradă din județ, fiecare problemă a oamenilor, pentru a transmite corect informația și a lua decizii. Vom face o echipă completă cu parlamentarii și ceilalți membri ai biroului, după formula care a dat rezultate și până acum.

Salariul minim - prioritate majoră

- Principala solicitare a oamenilor se referă la locurile de muncă. Ce se poate face în acest sens?

- Eu cred că principala solicitare a oamenilor se referă la locurile de muncă bine plătite. Nu locurile de muncă sunt problema, sunt firme care nu își găsesc ani de zile forța de muncă de care au nevoie. Problema este salariul mic, de aceea, eu susțin că salariul minim în România ar trebui să ajungă cel puțin la nivelul ajutorului de stat din Occident, la 700-800 de euro.

Sunt bucuros că am fost printre deputații care au mărit cu 15% salariile la sănătate și învățământ. Sunt convins că s-a dat startul pentru majorarea salariilor tuturor categoriilor sociale, inclusiv în administrația publică. Dar nu este suficient. Trebuie oprită plecarea forței de muncă valoroase peste hotare, în primul rând prin reducerea taxelor și impozitelor din buzunarul și salariul cetățenilor. În al doilea rând, România trebuie să revină la o guvernare în care creșterea economică să se regăsească în veniturile populației, nu în experimente tehnocrate. În al treilea rând, avem nevoie de o politică protecționistă față de avuția națională, inclusiv de protejare a familiei și a credinței strămoșești. Știm cu toții că asta este politica Occidentului: îți iau vârfurile, specialiștii, pentru ca apoi să te transforme într-o piață de consum. Nu poți să ții salariile jos până îți pleacă toți medicii din țară, de exemplu. Trebuie, ca țară, să depui toate eforturile ca să îți ții oamenii să își poată face un viitor în țara lor.

Răstolița, o problemă de baraj

- Astăzi este tot mai greu să fii cetățean al statului român, atâtea formalități, atâtea taxe, își vine să îți iei lumea în cap…

- Da, astăzi, în România, să începi o mică afacere este o adevărată aventură. Ca om de afaceri, am observat formalități inutile, avize absurde, taxe peste taxe. În România, ai nevoie inclusiv de o hârtie care să îți spună că nu ai nevoie de o altă hârtie! Aș da un exemplu simplu, dar revoltător prin absurditatea situației. Barajul de la Răstolița stă într-un aviz al Ministerului Mediului, care invocă faptul că nu are informații privind impactul asupra mediului. Ori, cine este mai îndreptățit să aibă aceste informații despre mediu dacă nu Ministerul Mediului?! Unul dintre cele mai importante proiecte ale județului așteaptă, iată, la mâna unor funcționari care nu au niciun interes în deblocarea situației. Am depus o interpelare la ministrul Mediului și voi face toate demersurile care îmi stau în putere pentru deblocarea situației.

Nu e normal să faci zeci de drumuri pentru un dosar de pensie, de exemplu, să alergi de la o instituție la alta după un timbru fiscal - pe care poate nici nu îl mai găsești. Nu e normal să păstrezi o chitanță ani de zile pentru a dovedi că ai plătit o amendă... Vedem în presă că se alocă sume frumoase pentru informatizarea sistemului administrativ, dar nu vedem rezultatele. Noi am luat deja primele măsuri pentru reducerea birocrației, și am votat legea propusă de PSD, prin care am eliminat 102 taxe absurde, printre care este și taxa de timbru la care făceam referire mai sus. Este, de fapt, o măsură pentru normalizarea societății. Noi asta vrem, să normalizăm societatea. Primul pas este câștigarea guvernării, tocmai pentru a putea aplica toate aceste măsuri pentru binele cetățeanului.

- Se spune că succesul vine din perseverență. În calitate de președinte de organizație, ați reușit în doar câțiva ani să transformați PSD Mureș în principala forță politică a județului. Ca deputat, ați avut o activitate prodigioasă în slujba mureșenilor. O întrebare mai personală: candidați pe viitor?

- Deocamdată nu se pune problema, dar nu exclud nicio posibilă candidatură, pe viitor. Însă mie nu mi se pare o întrebare personală. Viața unui politician este publică și viața mea va fi publică în continuare, cu atât mai mult cu cât intenționez să am o activitate politică intensă în continuare; PSD este acum cel mai votat partid românesc din județul Mureș, dar acest lucru trebuie consolidat pe termen lung.

Comandat de PSD Mureș, realizat de S.C. CUVÂNTUL LIBER S.R.L., 11160007, tiraj 3.867.

Lasă un comentariu