Sesiune națională de comunicări științifice

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară, în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, organizează Sesiunea națională de comunicări științifice cu titlul ,,CONDIȚIA ȘI ROLUL FEMEII ÎN SOCIETATEA TRADIȚIONALĂ/RURALĂ (sec. XIX-XXI)".

Deschiderea manifestărilor științifice au avut loc vineri, 25 noiembrie, ora 11, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, și a continuat la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară, din Piața Trandafirilor nr. 11.

Doamna Angela Pop, șef secție, Secția de Etnografie și Artă populară, Târgu-Mureș, a mulțumit celor prezenți pentru participare, domnului Alexandru Cîmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, dar și domnului Zoltan Söcs, manager al Muzeului Județean Mureș.

În continuare, a fost decernată diploma MERITUL CULTURAL ETNOGRAFIC, colecționarei, meșterului și rapsodului popular RAFILA MOLDOVAN, din Idicel-Pădure, Brâncovenești.

Vizibil emoționată, Rafila Moldovan a mulțumit pentru această surpriză, spunând că opincile și straiele populare o reprezintă. A vorbit despre valoarea sentimentală a costumului pe care îl poartă, acesta fiind moștenit de la străbunica ei, având o vechime de peste 150 de ani.

În cadrul acestei sesiuni naționale, va fi prezentată o serie de comunicări științifice legate de: Reprezentarea muzeologică și etnologia de gen, Femeia între mit, ritual și comunitate, Femeia și identitatea culturală, Femeia și educația în familie și societate, Etnomuzicologie, Muzeologie, Restaurarea și conservarea patrimoniului muzeal.

Totodată, în cadrul evenimentului vor avea loc lansări de carte, concerte și discuții referitoare la problematica anunțată și provocările etnologiei de urgență.

Lasă un comentariu