Stagiu de Karate Kyokushin, pentru trup, suflet și minte!

Distribuie pe:

Cantonamentul de la Miercurea Nirajului, în perioada 18-20 noiembrie 2016, s-a derulat ca parte integrantă a proiectului „Toamna Karate Kyokushin", proiect cofinanțat de Primăria Târgu-Mureș. De-a lungul timpului am spus povestea familiei Karate Kyokushin, familie în care regula de bază este egalitatea tuturor membrilor ei, indiferent de vârstă, stare fizică și emoțională, bunuri materiale sau sănătate. Această poveste o repetăm ori de câte ori este nevoie pentru că așa am înțeles noi, Clubul „Tiger Budo", să atingem inimile membrilor din comunitatea mureșeană, făcând educație prin sport și activitate fizică.

Acum am dorit să oferim posibilitatea de a face parte dintr-un grup de sportivi și de a experimenta participarea într-un cantonament de arte marțiale a unor persoane din categoriile dezavantajate ale societății, precum tinerii cu dizabilități, supraviețuitorilor unor afecțiuni oncologice, cât și familiilor acestora, în vederea formării unui stil de viață sănătos și a dezvoltării abilităților de comunicare, prin incluziune socială.

În august 2015, am inițiat un proiect cofinanțat de Primăria Târgu-Mureș, în care clubul nostru avea ca scop educația și incluziunea socială prin sport, iar, ca o sinteză a proiectului derulat, am putea reliefa: sănătate fizică, sănătate psihică, sănătate emoțională și socializare. Proiectul s-a continuat în semestrul I al anului 2016 printr-o nouă finanțare de la Primăria Târgu-Mureș, sub numele „Primăvara Karate Kyokushin", încercând, astfel, să-i aducem pe drumul sportului pe tinerii cu boli ca Sindrom Down, ADHD, Retard, dar și copiii cu autism, în colaborare cu Asociația „Alpha Transilvană" și cu „Strategia Națională pentru Acțiune Comunitară".

Acum dorim să mai urcăm o treaptă și să lărgim efectele multiplicatoare ale proiectului la nivelul copiilor supraviețuitori ai unor afecțiuni oncologice, precum și al aparținătorilor lor.

Rezultatul activităților noastre va fi remarcabil din punct de vedere al sănătății fizice și mentale, acest lucru fiind confirmat și după primele proiecte de către părinții tinerilor, care ne arată modul cum s-au modificat tonusul și starea de sănătate ale copiilor lor, practicând alături de noi artele marțiale, sportul formând caractere și, în același timp, atingând suflete.

Prin parteneriatul cu Asociația „Împreună pentru Copiii cu Cancer", în acest an am mai urcat, așadar, o treaptă oferind momente de efort fizic susținut, dar și de destindere, tinerilor supraviețuitori ai unor boli oncologice. În acest cantonament, am învățat împreună ce înseamnă să îți transformi corpul într-un vehicul în continuă mișcare, prin exerciții fizice sau jocuri interactive care au dus la crearea unei stări de bine, veselie și comunicare perfectă între diferitele categorii de sportivi ai Clubului.

Dezvoltarea comunității noastre depinde de fiecare membru al ei, fiecare persoană fiind diferită, dar specială, și având propriile nevoi, fie că este sau nu sportiv, persoană cu dizabilități sau cu alte probleme de sănătate. Oamenii sunt diferiți, prin vârstă, educație, caracteristici fizice, dar toți au drepturi egale, chiar dacă pe unii dintre ei soarta i-a pus la încercare. O educație separată ar duce la marginalizare și discriminare, împiedicând formarea, împlinirea de sine și afirmarea personalității.

Am fost surprinși să admirăm abnegația cu care muncesc acești copii, ei constituind un exemplu pentru noi, care, câteodată, suntem tentați să renunțăm. Fiecare dintre noi, toți cei prezenți la antrenamente, învățăm să fim mai toleranți, mai buni, mai muncitori, învățăm virtutea acceptării fără a-i judeca pe cei din jur, învățăm că putem avea prieteni diferiți față de noi, din punct de vedere fizic sau intelectual, dar cu numitorul comun al iubirii necondiționate.

„Am petrecut împreună un weekend plin de lumină. Ne-am bucurat din plin de programele de antrenament, de distracție, de jocuri în echipă, de ieșirea în natură, am legat prietenii și am învățat să fim atenți unii la alții, să ne respectăm și să ne susținem. Acest stagiu a fost o ocazie bună prin care copiii și tinerii supraviețuitori de boli hemato-oncologice să simtă că pot face parte dintr-un grup mare, că sunt acceptați și iubiți. Participarea la stagiu va deschide dorința lor de a face sport, de a aparține unei echipe active și prietenoase. Această experiență contribuie la creșterea stimei de sine, a încrederii și curajului. Mulțumim «Tiger Budo» pentru prietenia voastră, suntem recunoscători pentru acest weekend minunat.", a declarat președintele Asociației „Împreună pentru copiii cu cancer", Gabriela Farczadi.

Lasă un comentariu