Galeria de Artă „Unirea", plină de iubire și credință! Vernisaj - Klara Pădurean, Krisztina Balazs-Kriss, Gheorghe Pădurean

Distribuie pe:

Din încercările omului de a rezolva dileme existențiale se naște, cu trudă, cu frământări, cu dragoste de oameni, cu credință, Frumosul. Nedespărțit de Creatorul său, încercând să deslușească „întortocheatele căi" ale Domnului, ascultând chemarea credinței, omul se dăruiește semenilor prin creație și simțămintele sale. Așa am descoperit-o pe Klara Pădurean, dăruind celorlalți, cercetându-se pe sine, „între credință și iubire", cu lumina Divină în suflet și regăsindu-se: „Străbat drumul vieții, căutând răspunsuri,/ Pășesc încet, fără a privi înapoi/ Întâlnesc vise, suferință, bucurie/ Și mă întreb: o fi credință sau iubire?/ Mi-ai dat, Doamne, aripi să ating norii,/ Apoi să cad și să pot spune sorții / Că nu trebuie să aleg între credință și iubire,/ Că nu există credință fără iubire."

Născută în Târgu-Mureș, Klara Pădurean, absolventă a Liceului Sanitar în anul 1988, a Școlii Postliceale Sanitare și licențiată a Facultății de Științe Economice, cu masterat în Managementul financiar contabil al Administrației Publice absolvit la București în anul 2008, a urmat cursul „Instituții de cultură, Managementul aplicativ al valorilor patrimonial-culturale și artistice în spațiul comunitar, în anul 2008. Este auditor în sectorul public, a lucrat la Spitalul Clinic Județean, la Centrul de Inovare, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, iar din anul 2004 este consilier cu atribuții de contabil-șef la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș. Este coautoare la cărți de specialitate din domeniul cultural, membră și vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2005 și cursantă la Școala de Artă, secția Iconografie. A avut numeroase expoziții personale: la Galeria de Artă „Unirea", 2006-2016, la Galeria de Artă U.A.P., la Sala „Deisis" Palatul Culturii 2011-2016, Prefectura Județului Mureș 2011-2015, Muzeul de Etnografie Mureș în anul 2006, Biserica Romano-Catolică Sângeorgiu de Mureș, în anul 2006, sala de expoziții a Bibliotecii „Petre Dulfu" din Baia Mare, în anul 2011 și în anul 2014, la Biblioteca Națională București în anul 2012, la Ambasada României de la Bonn, în anul 2010, la Budapesta, în 2011, 2012, la Galeria UAP Sibiu, în anul 2013, la Biblioteca Sărmaș, în anul 2012 și 2013, în anul 2010, în Brașov și în Sălaj, la Galeria „Cuvântul liber", în 2016, a participat la nenumărate expoziții colective de pictură, la multe tabere de pictură. Pictează în ulei și acril pe pânză, pictează icoane pe sticlă, dar și pe lemn.

Regăsindu-se, Klara Pădurean alege „Crucea" ca temă de analiză, o temă plină de spiritualitate, de compoziție și culoare. „Crucea" devine, pentru Klara Pădurean, o cale de urmat, un simbol care îi amintește zi de zi de iubirea care se așteaptă dăruită celor dragi și semenilor.

Fiica sa, Krisztina Andrea Balzs, însuflețită de pasiunea mamei pentru pictură, născută în 2001, în Târgu-Mureș, a absolvit cursurile gimnaziale la Liceul de Arte, secția vioară. În prezent este elevă la secția de arte plastice a Liceului de Arte din Târgu-Mureș. A participat la expoziții colective la: Galeria de Artă „Unirea", la Galeria „Deisis, la Palatul Culturii, la „Cuvântul liber", Cetatea Medievală Târgu-Mureș, la tabere de pictură organizate la Sovata, Târgu-Mureș, Ernei, Mangalia - 2 Mai, Leptokaria, în Grecia. Tânără, plină de energie, creativă, cu o imaginație care-i permite să creeze lucrări profunde ce-i depășesc vârsta, transmite, asemeni mamei și bunicului, o părticică din inocența și frumusețea sufletului ei.

Tată și bunic, domnul Gheorghe Pădurean s-a născut în 1949, a urmat cursurile Școlii Generale din Sângeorgiu de Mureș și Școala Profesională de Mecanici Auto din Sibiu, iar după o vechime de 45 de ani s-a pensionat în anul 2012. A început să picteze în armată, alături de un coleg pictor, și preferă să picteze peisaj rural și natură statică. A participat la expoziții colective la Căminul Cultural, Sala Festivă a Bisericii Romano-Catolice, Biblioteca Gimnaziului „Sfântu Gheorghe" din comuna Sângeorgiu de Mureș, Galeria de Artă „Unirea" și Cetatea Medievală din Târgu-Mureș. Fascinat de minunăția naturii, de sentimentele curate ce le insuflă, Gheorghe Pădurean o surprinde în diferite ipostaze, cu sensibilitate, pe pânză. Creațiile dânsului înseninează simezele Galeriei de Artă „Unirea", alături de creațiile fiicei și ale nepoatei.

Vernisajul din data 19 noiembrie, care a reunit, în premieră, la Galeria de Artă „Unirea" a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, trei generații ale aceleiași familii: tată, fiică și nepoată, Gheorghe Pădurean, Klara Pădurean și Krisztina Balazs, a fost prezentat elogios de domnul Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, domnul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului mureșean „Cuvântul liber", Mariana Cristescu, șef al secției Cultură și Artă a aceluiași cotidian, președintele Asociației Culturale „Punți de lumină", Nicolae Băciuț, poet, editor și director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Mureș. Cu această ocazie a fost lansat volumul IV al Albumului Aniversar al Asociației Artiștilor Plastici Mureș 1977-2017, autor Ilarie Gh. Opriș, cuprinzând 110 biografii și fotografii, dar și nevăzuta și neobosita muncă a autorului.

Iubire? Credință? …Din iubire și credință, împodobite cu culoare, s-a născut armonia unei familii care a dăruit bucurie celor din jur. Iubirea și credința au reușit să unească, să coloreze viața acestei familii, să-i dea farmec, iar acest farmec să fie surprins pe pânză, în ulei, cu dragoste. Cu dragoste își așteaptă și admiratorii până în data de 2 decembrie 2016, la Galeria de Artă „Unirea". Felicitări!!!

Lasă un comentariu