Ansamblul Artistic Profesionist „MUREȘUL - mesagerul folclorului mureșean

Distribuie pe:

Anul acesta Ansamblul Artistic Profesionist „MUREȘUL" din Târgu-Mureș a sărbătorit 60 de ani de activitate printr-o serie de manifestări artistice (spectacole, expoziții etc.).

Directorul adjunct al Ansamblului Artistic Profesionist „MUREȘUL", TEODOR ȚOGOREAN, face un scurt istoric.

,,Ansamblul Artistic Profesionist „MUREȘUL" s-a constituit în anul 1956 și poartă numele celui mai mare curs de apă din interiorul Munților Carpați, zona în care noi trăim, născându-se din necesitatea cercetării și valorificării scenice a bogatelor tradiții, obiceiuri, cântece și jocuri populare moștenite din străbuni.

Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul" din anul 1990 ființează sub patronajul Consiliului Județean Mureș, cu două secții română și respectiv maghiară, urmând strategiile culturale și educativ-formative locale, în scopul afirmării identității culturale naționale și a identității culturale ale minorităților naționale, prin arta spectacolului urmărind păstrarea, promovarea și valorificarea culturii tradiționale și ale creației populare ale românilor, maghiarilor, țiganilor, sașilor și ale altor etnii cu precădere din zonele și microzonele etnofolclorice locale, dar și din alte zone ale țării.

- Care este repertoriul formațiilor ansamblului?

- În repertoriul formațiilor ansamblului se regăsesc atât învârtitele de pe Mureș, Târnave, Câmpie, cât și ceardașul de pe Valea Nirajului sau Glodeni, dar și virtuozitatea jocurilor din Câmpia Transilvaniei, Banat, Oltenia, Dobrogea, Moldova, Bihor, Maramureș, Bistrița, Calata, Voivodeni, Aluniș - Mureș etc.

- Care este programul de spectacole în zilele următoare?

- Împreună cu directorul BARABASI ATTILA CSABA, dirijorul ZOLTAN BAMBO și coregraful FLORIN CERGHEDI, am conceput un program artistic, care este deja în derulare.

• Pe data de 30 noiembrie 2016 vom fi prezenți la Ediția a XVIII-a a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea" - Sibiu 2016, începând cu ora 18,00.

• Ziua Națională a României o vom sărbători la 1 Decembrie printr-un spectacol la Alba Iulia, iar Ansamblul de tineret „Mureșelul" va fi prezent la parada din Tg.-Mureș

• În data de 5 decembrie 2016, spectacol la RODNA - Bistrița Năsăud, pentru locuitorii comunei, de Moș Nicolae

• Ne dorim să realizăm un spectacol de colinde în data de 14 decembrie la Sala Ansamblului „Mureșul", începând cu ora 18,00.

• În data de 18 decembrie 2016 va avea loc a III-a ediție a Festivalului ansamblurilor de amatori din județul Mureș „Joc și cânt de pe la noi" pentru grupele de dansatori coordonate de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul".

 

Lasă un comentariu