1 Decembrie, sărbătorit împreună

Distribuie pe:

Horea Soporan, candidatul PSD Mureș pentru Senatul României, a participat, la 1 Decembrie, la manifestările din Târgu-Mureș, prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a României

„La mulți ani, România, la mulți ani tuturor românilor, la mulți ani tuturor celor care simt românește! Aniversăm 98 de ani de când, la Alba Iulia, s-a proclamat unirea Transilvaniei cu România; practic, actul de naștere al statului român modern. N-o să detaliez aici circumstanțele în care s-a înfăptuit Marea Unire. Aș dori doar să subliniez un lucru mai puțin știut și pe care presa nu prea-l spune, din varii motive: unirea din 1918 a fost posibilă, în primul rând, grație faptului că românii din Transilvania au înființat un organ politic central, cu rol de coordonare a demersurilor unioniste: Consiliul Național Român Central. Acesta s-a înființat în octombrie 1918 (culmea, la Budapesta!) și a planificat și organizat toate acțiunile premergătoare desăvârșirii Unirii.

Pentru mine, ca social-democrat, e o mândrie faptul că în componența acestui Consiliu Național Român Central au figurat, alături de șase membri ai Partidului Național Român, șase membri ai Partidului Social-Democrat: Iosif Jumanca, Ion Flueraș, Tiron Albani, Enea Grapini, Bazil Surdu și Iosif Renoiu. Un motiv în plus să îndrăznim cu toții să credem în România social-democrată de mâine", a declarat Horea Soporan.

Lasă un comentariu