PARADA PORTULUI POPULAR MUREȘEAN LA TÂRGU-MUREȘ, DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Parada portului popular mureșean, cu participarea formațiilor din localitățile Batoș, Ceuașu de Câmpie, Gornești, Hodac, Ibănești, Iclănzel, Lunca Bradului, Râciu, Sărmașu, precum și a celor de la ,,Liga Tinerilor Ortodocși Români" filiala Târgu-Mureș și Ansamblul Artistic ,,Mureșul" - Ansamblul de tineret, a fost aplaudată la scenă deschisă de către miile de participanți la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, aflați în Piața Victoriei, din municipiul Târgu-Mureș.

Comuna Batoș a fost prezentă la paradă, în frunte cu primarul comunei, Dinu Cotoi. Costumul popular din comuna Batoș reprezintă îmbinarea mai multor culturi și zone, ceea ce face ca aceste costume să aibăcaracteristici diversificate. Grupul din Ceuașu de Câmpie a fost condus de preotul Eugen Cândea din Voiniceni.

Ansamblul Hodăceana, condus de Cornelia Butilcă, coordonatoarea ansamblului, a reprezentat comuna Hodac. Membrii ansamblului erau îmbrăcați în costume populare autentice, specifice zonei, unele dintre ele cu vechime de mai bine de 100 de ani.

Grupul vocal ,,Astea-s ibăștencele" au reprezentat comuna Ibănești.

Portul popular al comunei Iclănzel a fost prezentat de un grup de elevi din comună. Acesta este specific zonei de câmpie. Costumul popular femeiesc este alcătuit din ie cusută cu negru și uneori cu galben, cătrință formată din două părți, una în față, cu franjuri, cealaltă în spate,de culoare neagră, poale de culoare albă, largi și lungi, basma neagră, la mijloc tricolor și ilic de culoare neagră. Costumul bărbătesc este alcătuit din căciulă, cămașă albă, pantaloni și betea cu tricolor.

Ansamblul folcloric Brădulețul din comuna Lunca Bradului, înființat în anul 2009 de Primăria și Consiliul Local Lunca Bradului, a reprezentat comuna. Acest Ansamblu este compus din două grupe de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, fiind coordonat de Cristina Moldovan.

Grupul din comuna Râciu a fost condus de primarul comunei, Vasu Ioan. Acest grup a fost format din 10 femei și 10 bărbați, angajați ai Primăriei, profesori, cetățeni ai comunei, precum și de cei doi preoți - preot ortodox Soțan Daniel și preot greco-catolic Dulău Toader.

Solistul vocal Marian Suciu și 3 instrumentiști au fost, de asemenea, prezenți.

Orașul Sărmașu a fost reprezentat de o formație îmbrăcată în costume populare autentice, specifice zonei. Costumul popular bărbătesc se compune din părărie (clop), cămașă albă cu inserții negre, șerpar, pantaloni albi, vestă neagră și cizme. Costumul popular femeiesc se compune din cămașă cu broderie neagră, vestă neagră, poale albe, zadii negre cu broderie și ghete negre.

Ansamblul artistic profesionist Mureșul a fost reprezentat de Ansamblul de tineret Mureșelul.

Formațiile care au prezentat costumele populare, reprezentând atât zona de munte, cât și pe cea de la câmpie, au adus cu ei atmosfera de sărbătoare, păstrând prin portulpopular dovada vie că se mândresc cu locurile natale, că tradiția strămoșească este perpetuată cu mare cinste.

Holul Palatului Culturii a răsunat de cântecele patriotice și fiind perioada colindelor, de bucuria celor îmbrăcați în straie de sărbătoare, care au lăudat apropiata sărbătoare creștin ortodoxă, a nașterii Mântuitorului.

Poetul George Coșbuc, în prima strofă a poeziei Scut și armă, înalță o rugăciune:

,,Domnul Sfânt, să ne iubească,

Și-al Său Duh ocrotitor

Plin de pace să plutească

Peste Țara Românească

Și-al românilor popor!"

Lasă un comentariu